2016. június 27

Az alkotmánybiróságon támadta meg a kormány a volt önkormányzati vezetőknek extranyugdijat előirányzó törvénytervezetet
Dacian  Cioloş miniszterelnök a román közszolgálati rádió egyik, hétfői műsorában közölte, hogy a kormány az alkotmánybiróságon megtámadta a volt önkormányzati vezetőknek extranyugdijat előirányzó törvénytervezetet, mivel e jogszabályból nem derül ki, honnan fizetik ki majd a speciális járulékokat, pótlékokat. Másrészt, a brit népszavazással kapcsolatosan elmondta, hogy Nagy-Britannia kilépése után az Európai Unióból, „az EU helyzete, mindenbizonnyal, megváltozik, hiszen e közöségnek is fejlődnie kell”. Ami Románia szerepét illeti az EU-ban, Dacian Ciolos kifejtette: „Románia Uniós csatlakozása után nem követtünk egy konkrét irányvonalat. Hosszú ideig perifériás érzésünk volt az EU-ban, de ahhoz, hogy valaki számba vegyen, tudnok kell, hogy mit akarsz. A Brexit-el vagy nélküle Romániának meg kell határoznia belpolitikai prioritásait. Úgy gondolom, hogy a következő időszakban az EU-nak arra kell összpontositani, hogy hogyan tudja minél hatékonyabban felhasználni azt a szuverenitást, amellyel a tagállamok felruházták, mivel többen azt állitják, hogy e szuverenitás bürokrációvá alakult”, mondotta a kormányfő, majd hozzáfűzte: „Elsőként azt  kell leszögezni, hogy a 27 uniós tagállamnak milyen elvárásai vannak az EU és az Egyesitett Királyság közötti viszonytól. Nagy-Britannia kilépése két évig is eltarthat, s e folyamat megkezdése attól a pillanattól számit, amikor Nagy-Britania hivatalosan megküldte EU-tagságának megszűnésére hivatott kérését az Európai Bizottsághoz, lévén, hogy uniós szinten e tesület tárgyal majd az Egyesitett Királyság nevében”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.27)
A román politikusok az Egyesült Királyságra összpontositanak
Romániának jelentős szerepet kell betöltenie az európai terv újradefiniálásában, vélekedtek a bukaresti román politikusok. Liviu Dragnea szociáldemokrata elnök szerint a bukaresti hatóságoknak a Nagy-Britanniában élő és dolgozó románok érdekinek megvédése irányában kell tárgyalniuk. Cosmin Rusu, a nagy-britaniai diaszpóra liberális elnöke kifejtette, hogy az ebben országban dolgozó román állampolgároknak szemelőtt kell tartaniuk azt, hogy a munkaerő piacon egyes szabályok megváltoznak, akárcsak a szociális jogokra vonatkozó előirások. Megjegyzendő, hogy Nagy-Britanniában mintegy 400 ezer román állampolgár él. A hivatalos adatok szerint több mint 3.400 román részesül szociális segélyekbe. Az angol államtól szociális segélyeket igénylő európai állampolgárok ranglistáján Románia a 13.-ik helyen szerepel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.27)
Mihnea Motoc: Nagy-Britannia szerepe nem módosul a Romániával fenntartott kapcsolatokban
Mihnea Motoc védelmi miniszter, Románia volt londoni nagykövete szerint Nagy-Britannia szerepe nem módosul a Romániával fenntartott kapcsolatokban. A miniszter megemlitette a két ország példaértékű katonai együttműködését az Észak-Atlanti Szövetség keretében. ”Ami Nagy-Britannia EU-tagságának esetleges megszűnését illeti, természetesen, a közös biztonsági és védelmi politkák terén figyelembe vesszük Anglia kilépésével jaró következményeket”, mondotta Mihnea Motoc. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.27)
Elkészült az „Európai alapok lehivásáról szóló útmútató”
Az „Európai alapok lehivásáról szóló útmútató” olyan információkat tartalmaz, melyek segitségével a román állampolgárok közvtelenül lehivhajták az európai alapokat. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) európai parlamenti képviselői hétfőn bemutatták az európai alapok közvetlenül Brüsszelből történő lehivásáról szóló útmutatót. Cristian Buşoi liberális EP-képviselő magyarázata szerint, e segédeszköz különböző területek és sokéves programok szerint van felosztva és hasznos információkat tartalmaz, melyek segitségével a román állampolgárok közvetlenül hivhatnak le európai alapokat, anélkül, hogy a romániai bürokráciába ütköznének. ”Reméljük, hogy az útmutató hasznos lesz a civilszervezetek, a közigazgatási intézmények és az európai alapok más haszonélvezői számára. Az európai alapok lehivásához a románoknak mindössze egy kérvényt kell kitölteniük, amely megtalálható az EU hivatalos honlapján”, fűzte hozzá Cristian Buşoi. (RADOR HIRÜGYNÜKSÉG – 06.27)
A fiatal román orvosok több mint 80% kivándorolna az országból
A romţn egészségügyi rendszerről egyre rosszabb vélemények hangzanak el, úgy a páciensek, mind az orvosok részéről. Mi több, aggodalomra adnak okot a statisztikai adatok is, hiszen a fiatal orvosok 82,3%-a nem zárta ki annak lehetőségét, hogy külföldre vándorol a jobb megélhetés végett, mig ezek  30%-nak eltökélt szándéka külföldön vállalni munkát. A megkérdezettek mindösszed 10,6%-a válszolta azt, hogy soha nem volt kirvándorlási szándéka. A Romániai Orvoskollégium adatai szerint az egészségügyi rendszerhez évente 3.000 orvos kerül, de mintegy 3.500 távozik (migráció, nyugdijba vonulás és elhalálozás révén). (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.27)