2016. június 28

Klaus Iohannis államfő részt vesz az Európai Tanács brüsszeli ülésén

Klaus Iohannis államfő részt vesz az Európai Tanács brüsszeli összejövetelén, melynek fő témája a nagy-britanniai referendum eredménye. Klaus Iohannis ez alkalommal megerősiti, hogy Románia továbbra is kitart az európai projekt mellett, amelyet véleménye szerint konszolidálni kell. „Egy újra meghatározott, jobb és az egyszerű állampolgárok által is könnyebben megérthető európai projektre van szükségünk”, hangsúlyozta. A 28 uniós tagország állam- és kormányfője megvitatja a lisszaboni szerződés 50. cikkelyének előirásait és alkalmazását, melynek alapján Nagy-Britannia kérheti kilépését az EU-ból.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.28)

Nagy-Britannia EU-ból való kilépésének várható hatása Romániára

Nagy-Britannia EU-ból való kilépésének Romániára való hatása három szinten nyilvánul meg: rövid távon, amelyet főleg a pénzügyi piacok éreznek meg, közép távon – ami 1-2 évet jelent – kedvezőtlen hatással lehet a gazdasági teljesitményre, mig hosszú távon, politikai és intézményes szinten érezteti majd hatását a Brexit, vélekedett Bogdan Olteanu, a Román Nemzeti Bank kormányzó-helyettese.”A brit referendum eredménye utáni azonnali időszakban nem beszélhetünk zuhanásról, káoszról, hiszen a pénzpiacok működnek. A pénzügyi következmények szempontjából az első pillanatok nehézségeit áthidaltuk”, fűzte hozzá Bogdan Olteanu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.28)

Az 1941-es jászvásári zsidóellenes pogrom 75. évfordulója

A román zsidók ezreinek halálát okozó 1941-es jászvásári  pogrom nemcsak a zsidóság, hanem Románia tragédiája is volt, írta Klaus Iohannis államfő üzenetében, amelyet a román területen elkövetett legnagyobb zsidóellenes vérengzés 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen olvastak fel Jászvásáron.”A román állam nevében kegyelettel adózom azok emléke előtt, akik 75 éve a pogrom, a zsidóellenes, faj- és idegengyűlölő cselekmények áldozataivá váltak, és tisztelgek a kevés túlélő előtt”,  fogalmazott Klaus Iohannis. Mint hozzáfűzte, támogatja a romániai holokausztmúzeum mielőbbi létrehozását és a jászvásári pogrom, a romániai holokauszt emlékének ápolására ösztönözte a román hatóságokat.Az államfő előző nap három holokauszttúlélőt a Hűséges Szolgálat Érdemrenddel tüntetett ki, példás erkölcsi magatartásuk elismeréseként, a holokauszt emlékezetének ébrentartásáért és a második világháború során átélt megrázó szenvedéseik előtti tisztelet jeléül.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.28)

Paul Brummell, Nagy-Britannia bukaresti nagykövetének nyilatkozata

Paul Brummell, Nagy-Britannia bukaresti nagykövete a román közszolgálati rádió jászvásári területi rádiójának adott nyilatkozatában kifejtette: országának fel kell készülnie az EU-tagságról való lemondására vonatkozó tárgyalásokra, amelyeken részt kell venniük az Egyesült Királyság valamennyi régiójának hatóságai is. A nagykövet megemlitette, hogy tiszteletben tartják a brit állampolgárok szavazatát és a referendum eredményét gyakorlatba ültetik, kihangsúlyozva, hogy a NATO keleti szárnyának védelmezése terén tett brit vállalás határozottan érvényes a jövőben is.”Nagy-Britannia továbbra is a NATO erős partnere lesz, Romániával és más partnerekkel együtt”, mondotta a nagykövet, biztositva a Nagy-Britanniában dolgozó román állampolgárokat, hogy nem lesz okuk aggodalomra a népszavazáson hozott döntés nyomán. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.28)

Rozália Gănciulescu