2016. június 29

 A román munkavállalók továbbra is maradhatnak Nagy-Britanniában
David Cameron brit miniszterelnök szerdán, Brüsszelben biztositotta  Klaus Iohannis államfőt a saját és Nagy-Britannia nevében, hogy az itt tartózkodó román állampolgárok tovább maradhatnak és  dolgozhatnak az Egyesült Királyságban. Megjegyzendő, hogy szerdára virradó éjszaka a 27 uniós tagállam a brit kormányfőtől azt kérte, hogy küldje meg mielőbb Nagy-Britannia EU-ból való távozásáról szóló hivatalos kérést, mert mindaddig nem kerülhet sor a tárgyalásokra az Európai Unió és Nagy-Britannia között.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.29)
Romániában a Brexit főleg az intézmények szintjén lesz érezhető
Cornel Constantinescu, a Pénzügyi Felügyelő Hatóság első alelnöke szerint a romániai nem banki pénzügyi piacokat nem érinti Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból. A Brexit főleg az intézmények szintjén lesz érezhető és kevébé lesz hatással a gazdaságra, fűzte hozzá. „A Brexit több lehetőséget is teremthet a romániai tőkepiac számára egyes romániai befektetési alap újbóli elosztása révén, ha figyelembe vesszük azt, hogy jelenleg a pénzügyi piacok egyetlen európai szabályozás szerint működnek. Például, a cégek kettős listázása, amely kezdetben előnyösnek bizonyult, ma már azt tapasztaljuk, hogy ez nem előnyös a Bukaresti Értéktőzsdén  és a londoni piacon is listázott társaságoknak, mivel – amit az elmúlt napokban is látható volt – sokkal alacsonyabb likviditással rendelkeznek Londoban, mint a bukaresti piacon”, hangsúlyozta Cornel Constantinescu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.29)
Elfogadták a mezőgazdasági szövetkezetek újbóli létrehozására vonatkozó törvénytervezetet
A gazdálkodók nagyobb adókedvezményekbe részesülnek, ha mezőgazdasági szövetkezetekbe tömörülnek. A képviselőház által szerdán elfogadott jogszabály szerint a társult tagok továbbra is  megőrzik tulajdonjogukat a földek, épületek és állatok fölött, mig a szövetkezeteknek joguk lesz használni ezeket a javakat, nyilatkozta Daniel Constantin, ALDE-képviselő, e törvénytervezet egyik kezdeményezője.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.29)
Az alkotmánybiróság elé került az érdekkonfliktussal kapcsolatos törvényjavaslat
Több parlamenti képviselő az alkotmánybiróságoz fordult a parlament által június 22-én elfogadott ama törvényjavaslat miatt, hogy az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) ne indithasson bűnvádi eljárást azon honatyák ellen, akik 2013-ig, rokonaikat alkalmazták a parlamenti irodákban. A szenátorok és képviselők státusza egyik cikkelyének értelmezésére vonatkozó törvény miatt a szociáldemokrata, a liberális és az RMDSZ, illetve a nemzeti kisebbségek – mások, mint a magyar kisebbség – parlamenti képviselői az alkotmánybirósághoz fordultak. Az alkotmánybirósághoz intézett kérés aláirói azt kérték, hogy e testület mondja ki, hogy milyen időponttól áll be a joghatás, mivel az alaptörvény tiltja a törvények visszamenőleges alkalmazását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.29)
Elhalasztották a lakossági gáz árának emelését
Elhalasztotta a kormány a lakossági gáz árának emelését, így 2017. március 31-ig a megawatt-óránkénti 60 lejes szabályozott energiaár marad érvényben – közölte kedd este Victor Grigorescu energiaügyi miniszter. A lakossági gázár tavaly nyáron elfogadott újabb liberalizációs ütemterve alapján a kormány már nem negyedévenként vagy félévenként, hanem éves ütemben tervezte tíz százalékonként drágítani a gázt, amely így 2020 áprilisában érte volna el a liberalizációs program elején kitűzött 90 lejes árat. A szénhidrogének világpiaci ármozgása miatt azonban már az import gáz sem kerül többe, mint a hazai kitermelésű szabályozott árú gáz, ezért Nicolae Havrileţ, az energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) vezetője áprilisban a lakossági gáz árának korábbi liberalizációját javasolta. Erre ugyan nem került sor, de a kormány elhalasztotta a július elsején esedékes tízszázalékos áremelést, amely azt eredményezte volna, hogy a lakosság drágábban vásárolja a szabályozott árú energiahordozót, mint az ipari fogyasztók. A kabinet az ANRE által évente meghatározott tartalékolási kötelezettségeik betartására szólította fel a szolgáltatókat, hogy a téli hónapokban is képesek legyenek kivédeni az energiaszükséglet szezonális ingadozásait – magyarázta az energiaügyi miniszter.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.29)