2016. június 30

A tárgyalások újabb fordulójára kerül sor a Cotroceni palotában a brit népszavazás eredménye után kialakult helyzetről

Klaus Iohannis államő a tárgyalások második fordulójára hivta meg Dacian Cioloş miniszterelnököt, Mugur Isărescut, a Román Nemzeti Bank kormányzóját és a parlamenti pártok vezetőit, amelynek keretében elemzik Nagy-Britannia EU-tagságáról szóló népszavazás eredménye után kialakult helyzet. A megbeszéléseket hétfőn, a Cotroceni palotában tartják.Klaus Iohannis a csütörtöki, brüsszeli tanácskozások után kijelentette, hogy csatlakozás utáni, új ország tervet kell kidolgozni. Ugyanakkor megjegyezte, hogy Románia továbbra is elkötelezett marad az európai projekthez.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.30)

A mezőgazdasági minisztérium az agrárszubvenciók kifizetése határidejének meghosszabitását kérte az Európai Bizottságtól

A mezőgazdasági minisztérium a gazdálkodóknak 2015-re járó szubvenciók kifizetése határidejének meghosszabitását kérte az Európai Bizottságtól. Mint Achim Irimescu elmondta, a határidő június 30-án lejárt és amennyibben Románia nem kéri e határidő meghosszabitását, szankciókat kellet volna fizetnie. Igy a támogatásokat szeptember végéig folyósithatják. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.30)

A bukaresti Közpolitikák Intézete aggodalmának adott hangot a nagy-britanniai románok elleni rasszista megnyilvánulások miatt

A bukaresti Közpolitikák Intézete aggodalmának adott hangot a Nagy-Britanniában élő román állampolgárok ellen elkövetett rasszista és xenofób jellegű megnyilvánulások miatt és intézkedések meghozását kérte a román külügyminisztériumtól. Az intézet képviselői sajtóközleményükben kihangsúlyozták, hogy a román állam kötelessége a pótintézkedések meghozása Románia nagy-britanniai diplomáciai és konzuli képviseletei szintjén a mintegy 200 ezer román állampolgár megsegitése érdekében, akik Nagy-Britanniában intoleráns megnyilvánulásoknak vannak kitéve. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.30)

A szakszervezetek a távközlési miniszter lemondását követelik

A szakszervezetek Marius Bostan távközlési miniszter lemondását követelik, mivel sértő szavakkal ihlette meg az oktatókat. Az Oktatási Szabad Szakszervezetek Szövetsége nyilvánosan kérte Dacian Cioloş miniszterelnöktől Marius Bostan távközlési miniszter menesztését, aki azt nyiltakozta, hogy mindegyik szülőnek 100 lejt kellene forditania a nevelésre. A szakszervezetek szövetsége egy közleményben leszögezte, hogy a kormányra hárul az oktatás finanszirozása és nem az a szerepe, hogy „pénzt kolduljon a szülőktől”. „A dijak és adók révén a szülők támogatják az oktatási rendszert és az Alkotmány előirányozza a tanuláshoz való jogot s ezt kötelezően valamennyi kormánytagnak tudnia kell”, hangsúlyozta a közlemény. A szakszervezeti tagok elmarasztalták a tárcavezetőnek azt a kijelentését is, hogy nem kell megemelni a tanügyi fizetéseket, s véleményük szerint ezzel megsértette az oktatókat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.30)