Lupta autorităţilor din Turcia împotriva organizaţiilor teroriste

A fost zi de doliu naţional, în Turcia, după cel mai grav atentat înregistrat la Istanbul, anul acesta, şi atribuit de autorităţi grupării teroriste DAESH – Statul Islamic. Potrivit ultimului bilanţ al triplului atentat de la Aeroportul Atatürk, cel puţin 41 de oameni au murit şi 239 sunt răniţi. În cursul după-amiezii, colegul meu Alexandru Zugravu a obţinut mai multe informaţii de la jurnalistul Ali Mustafa, reporter la Radio-Televiziunea turcă, pe care l-a întrebat cum este văzut de autorităţi atentatul.

Ali Mustafa: Guvernul turc a avut de-a face, în ultimul an, cu o multitudine de atacuri şi ameninţări teroriste. Pe de-o parte, au fost cele ale DAESH – Statul Islamic, provenind din Siria şi Irak, pe de altă parte, au fost cele ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan, organizaţia naţionalistă kurdă care conduce o insurgenţă de trei decenii împotriva statului turc. Aceasta s-a intensificat în ultimul an, după ce negocierile de pace cu guvernul au eşuat. Statul turc le consideră pe amândouă egal de periculoase şi importante. Să nu uităm că lucrurile au început cu atacul sinucigaş de anul trecut, când 32 de activişti kurzi au murit în oraşul Suruç, de la frontiera cu Siria, atentat pe care statul turc îl atribuie DAESH, chiar dacă nu a fost revendicat. De atunci au fost zece atacuri majore, din care cel mai grav la Ankara, unde peste 100 de oameni au murit, şi acesta atribuit tot organizaţiei DAESH. Aşa că Turcia se află într-un război, dar îi este foarte dificil să contracareze atacuri asimetrice precum cel de la Aeroportul Atatürk. De aceea, încearcă acum să-şi întărească alianţele şi să construiască relaţii cu ţări precum Rusia sau Israelul, care au avut de-a face cu atacuri teroriste gerenat în Siria şi, în acelaşi timp, să facă faţă organizaţiei PKK din interiorul ţării.

Reporter: Credeţi că există vreo conexiune între aceste atacuri şi eforturile de reconciliere dintre Israel şi Turcia?

Ali Mustafa: În acest moment, nu există vreo legătură clară între atacuri şi procesul de apropiere faţă de Rusia şi Israel. Multe grupări din Turcia au denunţat reluarea legăturilor cu Israelul, dar DAESH acţionează conform unei perspective mult mai extinse, iar ameninţarea pe care o pune asupra Turciei depăşeşte cadrul relaţiei cu Israelul. Ţineţi cont că Turcia a fost parte a coaliţiei anti-DAESH încă de anul trecut, când guvernul a acceptat să sprijine şi să ofere acces la baza internaţionalăde la Incirlik avioanelor americane sau britanice pentru a o folosi la operaţiunile anti-DAESH din Siria şi Irak. De atunci, acţiunile organizaţiei împotriva Turciei s-au înmulţit şi ele.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 29 iunie