Cea mai mare captură de droguri din România: peste 600 de milioane de euro la valoarea de piaţă

Operaţiunea internaţională care a dus la captura record de 2,45 de tone de cocaină realizată de autorităţile române a purtat numele Globetrotter. Pachetele de droguri descoperite în patru containere în Portul Constanţa erau inscripţionate cu numele unor mărci celebre, ca Gucci, Kenzo, Louis Vuitton, Rolex, în funcţie de calitate.

Claudiu Cucu, comisar şef de poliţie, director al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate: Valoarea estimativă a cantităţii confiscate, deci avem un aproximativ de 2,5 tone, încă se cântăreşte, ar fi de aproximativ 125 de milioane de euro, la aproximativ 50.000 de euro kilogramul; asta este valoarea angro. Dacă calculăm valoarea pe piaţă, unde concentraţia este undeva la treizeci şi ceva la sută, putem ajunge la nişte cifre astronomice, şase sute şi ceva de milioane de euro.

Realizator: Întreaga cantitate de droguri va fi depusă la camera de corpuri delicte în vederea distrugerii. În anchetă, autorităţile române au beneficiat de sprijinul Statelor Unite, prin Agenţia americană Antidrog, şi al Spaniei, prin Garda Civilă. La operaţiune au participat peste 150 de poliţişti, care au colaborat în plan intern cu ANAF, Direcţia Generală a Vămilor, Poliţia de Frontieră şi Ministerul de Externe. Cinci traficanţi au fost deja arestaţi, potrivit unei decizii a Tribunalului Bucureşti.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 iulie