Manifestaţii de amploare la Londra, împotriva ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană

O manifestaţie de amploare împotriva ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană a avut loc astăzi la Londra. Protestatarii, dezamăgiţi de votul majorităţii la referendum pentru Brexit, spun că ultimul cuvânt în această chestiune ar trebui să îl aibă Parlamentul.

Reporter: Cristina Grecu – La referendum, londonezii au votat în proporţie de 60% pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană şi, de la rezultatul votului, îşi exprimă în mod constant nemulţumirea prin proteste pe reţelele de socializare sau în stradă. Astăzi se desfăşoară un al doilea miting de proporţii pe străzile Londrei. BBC notează că au ieşit la demonstraţie familii întregi, de la copii la bunici, s-au adunat în centrul Londrei, apoi au pornit în marş spre Parlament. Poartă steaguri ale Uniunii Europene, bannere, iar sloganurile sunt cele mai inventive sau chiar pasionale.

Nu au scăpat de ironie, artizanii Brexitului, Nigel Farage şi Boris Johnson. Organizatorul manifestării a comentat pentru BBC că Brexitul se poate evita, iar cel care trebuie să aibă ultimul cuvânt este Parlamentul britanic. Presa din Regat scria zilele trecute că un milion din cei care au votat pentru ieşirea Marii Britanii din Uniune regretă. Efectele s-au văzut de altfel imediat. Scoţia şi Irlanda de Nord şi-au declarat imediat intenţiile de a deveni independente pentru a rămâne în Uniunea Europeană, multe companii au anunţat că se mută din Regat, iar preşedintele Barack Obama a avertizat că evoluţia pe termen lung a economiei globale ar putea avea de suferit. Regina Marii Britanii, care a deschis azi sesiunea parlamentară în Scoţia, spunea, fără să facă nici o menţiune directă asupra votului de săptămâna trecută, că a rămâne calm într-o lume în mişcare poate fi dificil.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 iulie