Purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului, despre activistul şi scriitorul american Elie Wiesel

Premiatul Nobel pentru Pace, activistul şi scriitorul american Elie Wiesel, a murit, aseară, la vârsta de 87 de ani. Născut într-o familie evreiască la Sighet, în Maramureş, Elie Wiesel a supravieţuit internării în lagărele de exterminare naziste de la Auschwitz şi Buchenwald, dar i-a pierdut în Holocaust pe părinţi şi o soră. După eliberare a ajuns la Paris, unde a debutat în jurnalistică. A scris 57 de cărţi, între care „Noaptea”, o mărturie tulburătoare despre experienţa sa în lagăr. Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din ţara noastră îi poartă numele, fiind înfiinţat în august 2005. Institutul deplânge, prin vocea purtătorului de cuvânt, Elisabeth Ungureanu, decesul unui neobosit militant pentru drepturile omului, un om de o mare valoare sufletească.

Elisabeth Ungureanu: Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a aflat cu maximă durere şi consternare despre decesul lui Elie Wiesel, cel care şi-a dedicat întreaga viaţă pentru ca drama Holocaustului să fie cunoscută şi ceea ce a fost să nu mai fie posibil. Scriitorul de origine română Elie Wiesel va rămâne un model de verticalitate, un model pentru noi toţi, cei care i-am cunoscut opera. Nu putem decât să transmitem sincere condoleanţe familiei îndurerate de la New York.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 iulie