Întâlniri pentru Salvarea Patrimoniului la Ministerul Culturii

Ministerul Culturii va organiza luni, 11 iulie, prima întâlnire de lucru în domeniul patrimoniului, invitați fiind o serie de reprezentanți ai Ordinului Arhitecților din România – OAR și ai Institutului Național al Patrimoniului – INP. În cadrul acestei prime reuniuni se vor pune bazele unui Protocol de Colaborare între Ministerul Culturii și Ordinul Arhitecților din România, care va avea drept scop permanentizarea unui dialog instituțional între specialiștii din domeniul patrimoniului, ONG-uri de profil și Ministerul Culturii.

Întâlnirile pentru Patrimoniu vor avea loc săptămânal, la Ministerul Culturii, și se vor desfășura la nivel de Ministru și Secretar de Stat. Prin intermediul acestora se urmărește o ameliorare urgentă a legislației privind protecția monumentelor și siturilor istorice, stabilirea unor măsuri de intervenție, salvare și protecție a patrimoniului construit și consolidarea aparatului administrativ din domeniu. De asemenea, va fi discutată situația patrimoniului construit din București, situația direcțiilor județene de cultură și conservarea arhitecturii țărănești.

La aceste întrevederi vor fi invitate și ONG-urile care activează în domeniul protecției patrimoniului construit din București și din țară.

Întâlnirile se vor desfășura, de regulă, lunea, în datele de 11, 18, 25 iulie, 1 și 8 august, la Ministerul Culturii.

Pe 8 august, Ministerul Culturii va publica o sinteză a discuțiilor, măsurilor și acțiunilor stabilite ca urmare a primelor cinci reuniuni și calendarul următoarei serii de întâlniri săptămânale.