TASS: Adrian Năstase l-a acuzat pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii de amestec în treburile interne ale României

TASS (Rusia), 6 iulie 2016 – Adrian Năstase, fost prim-ministru al României, a afirmat că declaraţiile publice ale lui Hans Klemm, cu privire la politica internă din România, încalcă prevederile Convenţiei de la Viena, din anul 1961.

Fostul premier al României a trimis o scrisoare deschisă către președintele Klaus Iohannis, prin care îl acuză pe Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, de amestec în treburile interne ale României și reamintește de posibilitatea de a-l declara persona non grata per acest diplomat american, anunţă ziarul „Adevărul”.

Adrian Năstase susţine că, prin declaraţiile sale publice cu privire la politica internă din România, Hans Klemm încalcă prevederile Convenției de la Viena, din anul 1961, document care precizează că diplomații străini nu trebuie să se amestece în treburile interne ale statului în care au fost acreditaţi și să poarte un dialog cu Ministerul Afacerilor Externe din ţara respectivă, fără a face declarații publice.

„Încălcând normele diplomatice ale statelor democratice, care îşi respectă reciproc suveranitatea, ambasadorul Hans Klemm umilește nu numai autorităţile statului român, dar şi pe fiecare din noi în parte”, scrie el.

Critici similare la adresa diplomatului american au lansat, de asemenea, Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului, fostul preşedinte Traian Băsescu şi Liviu Dragnea, liderul Partidului Social Democrat.

„Eu sunt foarte curios când va începe George Cristian Maior, ca ambasador al României în Statele Unite ale Americii, să-şi dea cu părerea referitor la ce trebuie să facă acolo Curtea Supremă de Justiţie din SUA, a spus Liviu Dragnea. Eu sunt curios când vom avea această reciprocitate”.

Articol de Nikolai Morozov

Traducerea: Viorel Patrichi