Portret: Brânduşa Zaiţa Silvestru – Magica păpușăreasă

Brânduşa Zaiţa Silvestru care împlineşte 83 de ani, la 8 iulie, este o personalitate proeminentă a lumii teatrului de păpuşi şi marionete, deosebit de înzestrată şi experimentată în arta animării materiei neînsufleţite, cu mâini de aur şi creatoare a unor personaje memorabile de o mare diversitate, mereu uimitoare prin autenticitate, umor şi poezie, prin inventivitate şi tehnica mânuirii – de mai bine de patru decenii, respectată şi iubită profesoară a noilor generaţii de artişti la UNATC.

Născută în 1933 la Botosani, Brândusa Silvestru este prima deţinătoare a unui Premiu de Excelență în teatrul de marionete și păpuși UNITER (2002). “Se joacă” cu păpuşile de la 15 ani şi este fondatoare a Teatrului Ţăndărică din Bucureşti, unde a activat din 1950 până în anul 1997. Brândușa Zaița Silvestru a absolvit în 1960 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, secția Actorie. Pe lângă cei 47 de ani de teatru pe scena de la Țăndărică, Brândușa Silvestru a devenit, după 1990, şi unul dintre cei mai recunoscuţi dascăli din România, fiind profesor la UNATC, catedra “Arta actorului mânuitor de păpuşi şi marionete” şi, astfel, a descoperit şi format talente, fiind extrem de inventivă şi de o rigurozitate profesională proverbială. În decursul timpului a realizat zeci de turnee în țară și străinătate, a participat la importante competiții interne și internaționale, a luat premii, a primit distincții, a făcut numeroase emisiuni de televiziune, rămânând în conștiința multor generații de copii. Brânduşa Zaiţa Silvestru a jucat şi în filme pentru copii, precum “Uimitoarele aventuri ale muschetarilor””(1987) – (voce), “Cucoana Chiriţa” (1986) – (voce), “Buna seara, Irina!” (1980) . De asemenea a colaborat cu Radiodifuziunea Română, la emisiunea “Teatru la microfon” şi la Teatrul Radiofonic (1959 — 1985). La Televiziunea Națională (seriale cu păpuși, 1958 — 1980) a avut emisiunea “Povestiri pe degete”. Totodată a scris piese și scenarii pentru teatrul de păpuși şi a publicat în ziare și reviste de specialitate articole despre estetica teatrului de păpuși. În anii 1968 şi 1970 a fost premiată la Concursul Național de Dramaturgie; în 2001 a primit Diploma de Excelență pentru întreaga activitate la Festivalul Internațional de Păpuși de la Arad. Şi, nu în ultimul rând, a primit Diploma de Merit pentru întreaga activitate de profesor la UNATC (2002) și Premiul de Excelență în arta animației acordat de UNIMA România și Teatrul Țăndărică (2003) , iar în decembrie 2002 a fost decorată cu Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

indexLa aniversarea a 80 de ani, într-un interviu pentru Agenţia de presă Agerpres, Brândușa Zaița-Silvestru spunea despre personajele sale următoarele: “Apropiat de inima mea a fost personajul Wendy, dar și Elefănțelul curios, care la început a fost un insucces și, la vizionare, când a venit Margareta Niculescu a zis “te scot din rol pentru că nu ai fost în stare să faci nimic”. I-am mai cerut o săptămână în care am stat zi și noapte, cu textul, cu magnetofonul, cu tot, și pe urmă a venit la a doua vizionare și a zis “asta da!”. Și a devenit un spectacol de referință al Teatrului Țăndărică. Pe urmă am iubit foarte tare „Don Quijote” în care eu eram Don Quijote, o păpușă imensă. Spectacolul, deși era așa frumos gândit și îmi dădea atâta liniște, nu a avut succes la noi. Am fost cu el și în străinătate și a avut foarte mare succes, ca și „Cele trei neveste ale lui Don Cristobal” cu care am străbătut o lume. Pentru acesta, teatrul a luat și premiul Erasmus pentru scenografia lui Ella Conovici și pentru aportul adus în mișcarea novatoare a teatrului mondial de păpuși.

În anul 2015, la aniversarea a 70 de ani a Teatrului de Animaţie Ţăndărică cele două doamne-zâne ale păpuşilor, Brânduşa Zaiţa Silvestru şi Gina Nicolae – Mănescu care şi-au dedicat viaţa spectacolelor pentru copii, au făcut o trecere prin istoria celui mai cunoscut teatru de animaţie pentru cei mici şi o demonstraţie a măiestriei mânuirii păpuşilor în studioul “Adevărul Live” .Cele două mari actriţe, a căror activitate este strâns legată de Teatrul Ţăndărică, au povestit despre misiunea grea a mânuitorilor de păpuşi şi marionete, care trebuie să îşi coordoneze mişcările şi să îşi împrumute vocea personajului căruia îi dau viaţă. De asemenea, cele două charismatice au povestit despre turneul pe care l-au făcut împreună în China, acolo unde au uimit audienţa, apărând împreună la sfârşitul spectacolului. Chinezii au fost convinşi că de multitudinea de păpuşi de pe scenă s-au ocupat mai mulţi actori şi au cerut să iasă “şi ceilalţi” la aplauze. Au fost şocaţi să afle că de toate personajele s-au ocupat excusiv cele două talentate actriţe. Gina Nicolae – Mănescu şi-a început cariera în teatrul dramatic, cu un talent exploziv, temperamental, care a dat naştere unor numeroase roluri pe scenele de la Oradea sau Brăila. A ales însă lumea marionetelor, cărora şi-a dedicat restul carierei, în ciuda unor cronici care o anunţau drept „o eroină dramatică de excepţie, cu un glas bun şi o înfăţişare plăcută”.

Mare personalitate a teatrului românesc de păpuşi şi marionete, posesoarea unei voci cristaline, dar și a unui zâmbet inconfundabil, plină de inventivitate și fantezie, Brândușa Zaița Silvestru este o mare Doamnă a teatrului de animație, căruia i s-a dedicat trup şi suflet. A devenit soţia scriitorului Valentin Silvestru, alături de care a petrecut ani minunaţi până în anul 1996, când omul de litere şi de teatru, cel care a înfiinţat Festivalul de umor “Constantin Tănase” de la Vaslui, a trecut în lumea de dincolo. “Valentin Silvestru avea o intuiţie de a şti cine va face carieră, cine n-o să reuşească în această carieră şi noi am avut totdeauna nişte discuţii aprige pe astfel de teme. Mergeam la spectacole şi zicea: îl vezi pe ăsta? O să ajungă mare actor. Şi aşa era. El avea mereu dreptate”, povestea în anul 2009 soţia scriitorului, la un moment închinat lui Valentin Silvestru la Vaslui.

Una dintre vedetele incontestabile ale Teatrului de Animație Țăndărică are aceeaşi nesecată energie şi fantezie în născocirea atâtor personaje, scriind istorie în teatrul de păpuși și marionete românesc, reprezentând pentru multe generaţii de actori o culme a măiestriei şi artei, deseori fiind numită de cei care s-au hrănit cu harul său, Magica păpușăreasă, Regina sau Prinţesa păpușilor.

Monica Dutu

Surse:

http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-15147500-brandusa-zaita-silvestru-doamna-teatrului-anumatie-implineste-80-ani.htm

http://adevarul.ro/cultura/teatru/teatrul-Tandarica-70-ani-actritele-brandusa-zaita-silvestru-gina-nicolae-manescu-adevarul-live-ora-1200-1_55d189c5f5eaafab2c95e123/index.html

http://adevarul.ro/cultura/teatru/brandusa-zaita-silvestru-gina-nicolae-manescu-viata-dedicatapapusilor-teatrul-Tandarica-1_55d201ecf5eaafab2c9c7bee/index.html

http://www.cotidianul.ro/la-multi-ani-doamna-brandusa-zaita-silvestru-217339/