Directorul general al BCR Pensii, Radu Crăciun, despre fondurile de pensii româneşti

Administatorii fondurilor de pensii româneşti îşi vor orienta investiţiile către titluri din afara ţării, dacă nu vor fi găsite rapid soluţii pentru păstrarea banilor în ţară, a declarat directorul general al BCR Pensii, Radu Crăciun, într-o conferinţă de presă. El a spus că pe măsură ce fondurile de pensii cresc, piaţa de capital românească nu le mai poate absorbi în condiţii acceptabile.

Radu Craciun: Bursa din România devine din ce în ce mai mică pentru nevoile fondurilor de pensii. Peste doi ani, activele fondurilor de pensii vor ajunge, probabil, undeva în jur de 10 miliarde de euro şi întrebarea este ce facem cu banii ăştia. Cred că soluţii există, important este să le discutăm şi să ne gândim cu putem face ca aceşti bani să rămână în România şi trebuie să vedem cum, în condiţiile în care avem, deocamdată, un canal care începe să devină prea îngust pentru sumele pe care le avem.

Realizator: Radu Crăciun a mai spus astăzi că România nu-şi va permite să renunţe la sistemul privat de pensii cu doar câţiva ani înainte de retragerea din activitate a celor născuţi în perioada 1967 –  1972, aşa-numita generaţie a „decreţeilor”. Decreţeii sunt cei circa două de milioane de români născuţi după semnarea, în 1966, de către Ceauşescu a decretului de interzicere a avorturilor. Pensionarea decreţeilor – a explicat Radu Crăciun – va însemna explozie de pensionari, în condiţiile în care România are una dintre cele mai accelerate rate de diminuare a populaţiei. Renunţarea la pensiile private, aşa cum încearcă, de exemplu, Polonia, ar fi, în cazul ţării noastre, o decizie sinucigaşă – este de părere Radu Crăciun.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 iulie