Piaţa românească este tot mai invadată de produse agricole din import

Autorităţile responsabile cu activitatea agricolă, dar şi producătorii locali spun că piaţa românească este tot mai invadată de produse agricole, fructe şi legume din import, iar consumatorilor le este aproape imposibil să facă diferenţa dintre produsele autohtone şi cele din import. Care este situaţia în judeţul Slălaj ştie Adrian Lungu.

Reporter: De cele mai multe ori consumatorii sunt asiguraţi că produsul oferit spre vânzare este autohton şi de calitate, dar reprezentanţi Direcţiei Agricole Sălaj ne avertizează ca o simplă vorbă sau o etichetă scrisă de mână nu ne dau siguranţa că marfa este autohtonă, iar cel care o vinde este şi producător. Consumatorii pot solicita certificatul de producător, iar încrederea şi calitatea sunt elemente esenţiale în relaţia producător – consumator.

Viorel Ghiruţan, producător: Relaţia între producător şi clientul direct este o relaţie transparentă şi oricând clientul poate să facă o vizită sau oricând poate să se intereseze mai îndeaproape despre produsul ăsta.

Reporter: Cum e brânza asta de capră?

-: Este deosebită şi mă bucur că întotdeauna se prezintă în condiţii deosebite de igienă.

Reporter: Domnul profesor văd că vine la dvs pentru a cumpăra. Cu ce-l serviţi?

-: Produsele noastre tradiţionale: brânza noastră telemea, caşul dospit şi caşul dulce.

Reporter: Pentru prevenirea înşelăciunilor cu produse aşa-zise româneşti, consumatorii sunt sfătuiţi să apeleze şi la pieţele alimentare autorizate, unde au acces doar producători şi nu comercianţi, dar şi la fermieri, care pot dovedi că marfa vândută este obţinută în grădina proprie.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 iulie