„NOMADAPTARE”

Institutul Cultural Român din New York are plăcerea de a vă invita la evenimentul:

„NOMADAPTARE”

Un artist talk susținut de DANIEL DJAMO despre nomadism și adaptare – două dintre temele sale predilecte

Proiecția unor extrase din filmele sale documentare, între care „Searching for Patrick” (2016, în română cu subtitrare în engleză, regia Daniel Djamo și Oana Popan)

Marți, 12 iulie 2016, orele 19.00-21.00

Romanian Cultural Institute in New York

200 E 38th Street, New York, NY 10016.

Daniel Djamo (n.1987, București) este un tânăr artist vizual și regizor român, interesat de istorii personale și comunitare și de teme legate de identitatea națională. Practica sa combină filmul cu arta video și instalația cu fotografia, pentru a evoca trecutul și a sublinia prezentul.

A primit numeroase premii și disctincții, între care: 2014 Très Courts International Film Festival, Marele Premiu pentru film românesc, Institutul Francez – Cluj-Napoca, România; Winner of the 2013 ESSL award CEE (acordat de ESSL Museum, Klosterneuburg – Viena, Austria); 2013 Henkel Art Award. Young Artist Prize CEE (oferit de Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien și KulturKontakt – Viena, Austria); 2011 Startpoint Prize Romania (acordat de Fundația Arbor Vitae și Ministerul ceh al culturii); 2011 Marele Premiu al Universității Naționale de Arte București.

Anul 2015 i-a adus cel mai recente premii și nominalizări. A câștigat “Premio Combat – Video Art Award”- Museo Giovanni Fattori din Livorno, Italia, precum și Premiul Special pentru fim documentar din partea Uniunii Cineaștilor din România. De asemenea, a fost nominalizat la premiul “Opera Prima”, acordat de Uniunea Cineaștilor din România pentru cel mai bun debut în filmul de lung-metraj, și la Arte Laguna Prize, la secțiunea artă video.

Daniel Djamo a avut mai multe expoziții personale, la: Glasgow (Briggait, 2014), Leipzig (KKW / KunstKraftWerk, 2015), Kassel (Tokonoma, 2012), Torino (Artissima Art Fair, cu Anca Poterasu Gallery, 2014), Viena (Schleifmuhlgasse 12-14 Gallery, 2014), București (Anca Poterasu Gallery, 2014 și 2015; Victoria Art Gallery, 2013 și 2015), Timișoara (Calina Gallery, 2012) și Kuala Lumpur (WOLO și Wei-Ling Gallery, 2015) ș.a. A participat la numeroase expoziții de grup, bienale și târguri de artă, între care cele de la: Muzeul de Artă Modernă din Moscova (MMOMA), Muzeul Național de Artă Contemporană din București (MNAC), L’Arsenale di Venezia, Museum of Moscow, Paris – La Gaîté Lirique (Les Rencontres Internationales 2014), Kunsthaus Dresden, ESSL Museum din Viena, OSTRALE Centre for Contemporary Art Dresden, Jinling Art Museum (Nanjing, China), Museum of Aveiro, Muzeul de Artă Constanța, Museo Civico Giovanni Fattori etc.
Filmele sale au fost proiectate la numeroase festivaluri de fim și artă video și i-au adus premii la competițiile de gen.

În prezent, este în al treilea an de cercetare doctorală la Facultatea de Istoria și Teoria Artei, din cadrul Universității Naționale de Arte din București (UNARTE), unde a absolvit studiile de licență și pe cele de masterat, la Departamentul foto-video.

Mai multe informații pe website-ul: http://djamo.weebly.com/.

În cadrul aceluiași proiect, ICR New York a susținut participarea lui Daniel Djamo, în perioada 16 iunie – 12 iulie 2016, la rezidența artistică ce i-a fost oferită de Art OMI (http://www.artomi.org/), un centru internațional al artelor, situat în apropiere de Ghent, NY.