Studiu: 8 din 10 medici de familie români trimit pacienţii la medicul specialist pentru a doua opinie

București, 12 iulie, 2016: Intermedicas Worldwide (www.intermedicas.com), prima clinică românească de second opinion, în parteneriat cu Versa Media Group, una dintre cele mai dinamice edituri din România, a realizat un studiu național cu scopul de a analiza în ce măsură medicii de familie încurajează pacientul să obțină a doua opinie medicală.

Cercetarea realizată în perioada aprilie – mai 2016, pe un eșantion de peste 400 de respondenți, a relevat faptul că, atunci când sunt puși în fața unei situații medicale complicate, 8 din 10 medici de familie din România aleg să recomande pacientului consultarea unui medic specialist pentru second opinion sau a doua opinie medicală.

„Am realizat acest studiu prin prisma second opinion, pentru a examina mai detaliat modul în care se desfășoară relația dintre un medic de familie și un medic specialist. În România, de prea puține ori pacienții sunt abordați integrat și multidisciplinar. Noi suntem o clinică-integrator între pacientul român și medici din toate colțurile lumii și suntem conștienți că o relație eficientă cu medicii de familie ne poate oferi un ajutor în plus în misiunea noastră: aceea de a oferi o șansă acolo unde soluțiile par epuizate” a afirmat Ana Maria Marian, CEO Intermedicas.

Cercetarea a mai arătat și faptul că jumătate dintre medicii de familie colaborează cu medici de diferite specialități, către care trimit pacienți. În timp ce cealaltă jumătate doar recomandă pacientului o discuție cu un medic specialist pentru a doua opinie medicală, dar fără a direcționa pacientul și fără a-l pune în legătură cu medicul.

Mai mult de 75% dintre medicii de familie care au participat la studiu apreciază că o colaboare cu o clinică de second opinion care are acces direct la medici de top din România și din străinătate,  ar avea un impact semnificativ în diagnosticarea corectă și în găsirea celei mai bune soluții de tratament.

Participanții studiului Intermedicas – Versa Media au fost medici de familie din orașele Craiova și Pitești, precum și din sectorul 2 al Municipiului București.