Participare românească la festivalul de artă urbană Walk & Talk 2016

În perioada 15-31 iulie 2016 va avea loc la Ponta Delgada, Insulele Azore, a șasea ediție a festivalului internațional de artă urbană Walk & Talk, organizat de Asociația Anda&Fala – Interpretação Cultural. La invitația organizatorilor portughezi și cu sprijinul Institutului Cultural Român, reprezentantul României la acestă ediție va fi Cristian Rusu, artist vizual și scenograf, care, prezent în Ponta Delgada în perioada 22-31 iulie, va realiza o instalație site-specific în spațiu urban al insulei portugheze. În plus, curatorul Diana Marincu, va participa la festivalul Walk & Talk 2016, urmând să aibă o intervenție în cadrul secțiunii Conversas, în data de 27 iulie.

 Cristian Rusu trăiește și lucrează în Cluj. Este absolvent al Universităţii de Artă şi Design Cluj (1996) și doctor în Teatru la Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii „Babeş – Bolyai“ Cluj (2015). Este asistent universitar la aceeași facultate și scenograf. A organizat workshop-uri şi proiecte educaţionale prin teatru, arte vizuale şi arhitectură în România, Ungaria şi Germania. A susținut conferințe publice la universități din România și Austria. Ca artist vizual, cercetarea sa fundamentală este cercetarea spațiului prin intermediul diferitelor medii (desen, fotografie, video, instalație), prin suprapunerea viziunilor utopice despre spațiu cu concepte spațiale și de arhitectură, precum și prin cercetarea interacțiunii spațiului cu sensibilitatea, estetica și ideologia. A expus în galerii și muzee de artă contemporană, din țară și străinătate. Este reprezentat de către Galeria Plan B Cluj/Berlin.

 Walk & Talk este un festival internațional de artă urbană care reușește să transforme anual insula São Miguel într-o scenă privilegiată pentru arta contemporană. Aflat la cea de-a șasea sa ediție, evenimentul propune o gamă largă de manifestări artistice în spații publice și un program dinamic de expoziții, muzică, performance, dans, laboratoare și rezidențe, ateliere de lucru și întâlniri tematice. În scopul creării de lucrări inedite și a unui muzeu în aer liber, festivalul a reunit până acum peste 110 de artiști, creatori și grupuri de artiști, care provin din 11 țări și trei continente.

 Institutul Cultural Român de la Lisabona