România este pregătită să ofere Republicii Moldova prima tranşă, de 60 de milioane de euro, din creditul de 150 de milioane de euro

România este pregătită să ofere Republicii Moldova prima tranşă, de 60 de milioane de euro, din creditul de 150 de milioane de euro, dar numai după ce Chişinăul va avea încheiat, cu Fondul Monetar Internaţional, un acord la nivel tehnic.
Corespondenţă de la Radio Chişinău – Reporter: Victor Pogor – Ambasadorul Daniel Ioniţă a precizat că se arată optimist în ceea ce priveşte capacitatea autorităţilor de la Chişinău de a negocia un nou acord de finanţare cu FMI, în aşa fel încât să fie îndeplinite toate condiţiile ca prima tranşă a împrumutului românesc, în valoare de 60 milioane de euro, să fie dizbursată cât mai curând.
Daniel Ioniţă: Noi suntem pregătiţi să livrăm prima tranşă a acestui credit de împrumut, atunci când vor fi îndeplinite integral toate măsurile care au fost promise şi care sunt foarte bine cunoscute. Un singur element este esenţial, existenţa unui acord la nivel tehnic între Republica Moldova şi FMI.
Reporter: De asemenea, ambasadorul României a menţionat că Bucureştiul rămâne cel mai solid şi mai onest partener al Chişinăului, în parcursul său european, Republica Moldova fiind o prioritate strategică în acţiunea externă a statului român. În ceea ce priveşte chestiunea transnistreană, diplomatul a menţionat că orice soluţie a acestei probleme trebuie găsită, ţinându-se cont de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, în cadrul actualului format de negocieri.
Daniel Ioniţă: România urmăreşte îndeaproape reglementarea conflictului transnistrean, favorizând în mod clar o soluţie politică negociată care să se bazeze pe respectarea deplină a integrităţii, suveranităţii şi integralităţii teritoriale a Republicii Moldova, negociată în formatul existent 5+2.
Reporter: Referindu-se la decizia britanicilor de a ieşi din componenţa UE, Daniel Ioniţă a subliniat că astfel,  Republica Moldova a obţinut o şansă de aderare la spaţiul comunitar cu condiţia de a avansa pe calea reformelor.
Daniel Ioniţă: Prin ieşirea Marii Britanii din UE, va rămâne un loc gol la masă pe care Republica Moldova îl poate acoperi acum, cu condiţia să îşi îndeplinească la timp reformele promise.
Reporter: Daniel Ioniţă îl succede pe Marius Lazurca care şi-a încheiat mandatul de ambasador al României la Chişinău, luna trecută, după şase ani de activitate în Republica Moldova.