Atentat la Nisa

La Nisa, un camion a intrat cu puţin timp în urmă în mulţimea care urmărea un foc de artificii de Ziua Naţională a Franţei. Potrivit primarului localităţii, citat de France Presse şi CNN, ar fi zeci de morţi. Totodată, s-ar fi auzit focuri de armă. Autorităţile locale au avansat posibilitatea unui atentat. Vom reveni cu informaţii.

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 iulie)


Este situaţie tensionată în localitatea Nisa, din sudul Franţei, unde zeci de persoane au murit după ce un camion a intrat într-o mulţime de oameni. Aceştia  asistau la un foc de artificii de Ziua Naţională. La Paris, preşedintele Francois Hollande a convocat de urgenţă o celulă de criză, după ce a avut convorbiri telefonice pe această temă cu premierul Manuel Valls şi cu ministrul de interne, Bernard Cazeneuve.

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 iulie)


Bilanţul atacului de la Nisa, în sudul Franţei, a urcat la aproximativ 70 de morţi, anunţă autorităţile. Sunt 100 de răniţi. Şoferul camionului care a intrat în mulţimea de oameni a parcurs circa 2 kilometri pe Promenades des Anglais, o alee pietonală pe malul Mării Mediterane foarte trecventată de turişti. Şoferul camionului a fost împuşcat mortal de poliţie. Urmează să se stabileasca motivul şi dacă atacatorul a acţionat singur. Potrivit postului de televiziune France 24, se pare că la locul tragediei acum nu mai sunt decât ambulanţe, toate persoanele au fost evacuate din zonă. La Londra, Ministerul de Externe a emis, în această dimineaţă, o alertă, avertizându-i pe cetăţenii britanici aflaţi în zona Nisa să respecte instrucţiunie autorităţilor franceze, relatează Reuters.

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 iulie)


Localitatea Nisa, din sudul Franţei, a fost grav lovită în această noapte de un atac, în jurul orei 24:00. Un camion a intrat într-o mulţime de persoane care urmăreau un foc de artificii. Potrivit ultimului bilanţ, sunt peste 70 de morţi şi 100 de răniţi. Mulţi dintre ei sunt în stare gravă. În continuare apar reacţii la nivel internaţional. În Canada, premierul Justin Trudeau şi-a exprimat solidaritatea cu poporul francez. Anterior, preşedintele Statelor Unite Barack Obama a condamnat atacul soldat cu zeci de morţi, dar fără a-l numi atac terorist. La Londra, premierul britanic Theresa May a spus că Marea Britanie este gata să ofere asistenţă Franţei, din nou puternic încercată.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, spune ca e un paradox tragic faptul că oameni care sărbătoreau în Franţa libertatea, egalitatea şi fraternitatea au fost ţintele unui atac. Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a dat publicităţii un comunicat în care îşi exprimă solidaritatea cu poporul francez şi cu familiile victimelor. Franţa poate conta pe Comisia Europeană pentru a continua, împreună cu alte state membre, să lupte împotriva terorismului.
La Bucureşti, Ministerul român de Externe anunţă că în urma atacului de la Nisa a întreprins, în regim de urgenţă, prin Ambasada României în Franţa şi prin Consulatul General la Marsilia, demersurile legale pe lângă autorităţile locale, în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la circumstanţele producerii atacului şi cetăţenia victimelor. Cele două misiuni au declanşat procedurile consulare specifice în astfel de situaţii, monitorizează evoluţia situaţiei şi menţin în permanenţă legătura cu celulele de criză constituite de autorităţile franceze. Suplimentar, o echipă consulară din cadrul Consulatului General la Marsilia se deplasează de urgenţă la faţa locului pentru a oferi asistenţa consulară necesară. Cetăţenii români, precum şi rudele acestora au la dispoziţie contactele telefonice ale Consulatului General la Marsilia +33491221741, cel al Ambasadei României la Paris +330147052966.
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 iulie)