Dovlecei cu iaurt, lămâie şi usturoi

DSCI3052Din câte bunătăţi am mâncat în concediu, asta a părut cea mai grozavă! Nu ştiu dacă aşa arată reţeta originală, dar am încercat să creez ceva similar acasă şi a ieşit un aperitiv nemaipomenit de gustos, chiar dacă au apărut din nou dovleceii în combinaţie (pentru a nu ştiu câta oară, dar sunt foarte buni) Ingredientul care da tot farmecul este însă lămâia…
Deci:
3 dovlecei
300 grame iaurt gras
3 căţei mari de usturoi
1 lămâie
Ulei de măsline
½ linguriţă zahăr brun
Sare şi cimbru

Dovleceii se feliază rondele subţiri şi se lasă o oră la scurs, presăraţi cu sare. Se prăjesc apoi în ulei – asta e partea cea mai enervantă şi cam durează – şi se aşează pe un şerveţel absorbant, pentru a scăpa de uleiul în exces.
Iaurtul se amestecă cu usturoiul zdrobit mărunt, coaja de la lămâie și câteva picături de zeamă (să zicem, maxim o linguriţă), un strop de ulei de măsline, sarea, cimbrul şi zahărul brun. Se adaugă dovleceii prăjiţi şi se lasă câteva ore la frigider.

Poftă bună!
Daniela Sîrbu