EUOBSERVER: Comisia Europeană se ciocneşte cu Parlamentul pe tema vizelor pentru SUA

Parlamentul European (PE) a afirmat că executivul UE nu-şi îndeplineşte îndatorirea legală în privinţa vizelor canadiene şi americane, însă statele membre sunt dispuse să-i acorde mai mult timp.

Claude Moraes, europarlamentar britanic de centru-stânga, preşedinte al comitetului de libertăţi civice, a declarat miercuri pentru EUobserver: „Punctul de vedere al comitetului este acela că Comisia este obligată de lege să adopte un act delegat care ar suspenda temporar reciprocitatea vizelor cu Canada şi SUA.”

„Ne reiterăm apelul către Comisie de a-şi îndeplini obligaţiile legale”, a adăugat el.

„Am invitat Comisia la comitet pentru a discuta această chestiune şi noi acţiuni.”

Moraes se referea la faptul că toţi cetăţenii canadieni şi americani pot intra în spaţiul Schengen fără vize, însă Canada le cere cetăţenilor bulgari şi români să obţină un permis, în vreme ce SUA le cer vize persoanelor din Bulgaria, Croaţia, Cipru, Polonia şi România.

Conform propriei legislaţii UE, Comisia ar fi trebuit să suspende scutirea de vize pentru canadieni şi americani încă din aprilie, din cauza lipsei reciprocităţii din partea lor.

În schimb, ea a cerut PE şi statelor membre să-şi „asume o poziţie” în această chestiune până la 12 iulie, avertizând concomitent cu privire la costurile politice şi economice ale unui război al vizelor.

PE şi statele au refuzat să coopereze, afirmând că nu există nici o bază legală pentru o astfel de consultare informală.

Comisia a anunţat miercuri că va realiza să „preseze” Canada şi SUA pentru reciprocitate şi să „raporteze cu privire la noi progrese până la sfârşitul anului.”

A declarat că va încerca să obţină „progrese tangibile” cu Canada până la conferinţa UE-Canada din 27 octombrie 2016.

Luni a convocat de asemenea discuţii între ministrul imigraţiei din Canada şi doi adjuncţi de ministru din Bulgaria şi România, în încercarea de a urni lucrurile din loc.

A promis că va expune problema secretarului american de stat John Kerry la o întâlnire ce va avea loc la Bruxelles pe 18 iulie, precum şi la o întrunire cu şefii securităţii interne a SUA programată la sfârşitul anului.

Prevestind criticile lui Moraes, declaraţia Comisiei apreciază de asemenea că este important ca „Uniunea Europeană să vorbească cu o unică voce în această chestiune importantă.”

„Cu bunăvoinţă şi bunăcredinţă putem rezolva această problemă curând”, a declarat presei în aceeaşi zi comisarul migraţiei, Dimitris Avramopoulos, adăugând că SUA şi Canada sunt „importanţi parteneri strategici” ai Europei.

Statele membre criticaseră anterior decizia Comisiei de a nu lua măsuri contra Canadei şi SUA.

Dar conform preşedinţiei slovace a UE, care le coordonează poziţiile, abordarea lor s-a mai îmblânzit.

„Preşedinţia salută comunicarea Comisiei, întrucât noi susţinem eforturile pentru atingerea deplinei reciprocităţi a scutirii de vize prin dialog”, a declarat miercuri acestui site o purtătoare de cuvânt slovacă.

Bulgaria, care împreună cu România a ameninţat că va folosi veto contra unui acord de liber schimb Canada-UE în cazul în care Canada nu va ceda, a indicat că vrea să vadă un progres mai rapid decât termenul-limită stabilit de Comisie pentru sfârşitul anului.

„Dacă vom avea o propunere canadiană adecvată la începutul toamnei (înainte de conferinţa UE-Canada), totul va fi bine”, a afirmat un diplomat bulgar.

(EUOBSERVER – 13 iulie 2016) – Articol de Andrew Rettman

Traducere: Andrei Suba