Revista presei internaţionale, 16 iulie 2016

 Ultimele evenimente din Turcia au captat atenţia presei internaţionale, care a acordat spaţii largi aşa-numite lovituri militare de stat. Situaţia din Turcia este în mare parte sub control – scrie de la Ankara ziarul „Hurriyet Daily News”. După tentativa de lovitură de stat împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, lansată vineri seară, ţara este readusă la normal şi puciul a fost respins, după cum comentează ziarul. Cu toate acestea, mai scrie „Hurriyet Daily News”, turbulenţele se manifestă sporadic în Istanbul şi Ankara, iar partidele de opoziţie au respins acuzaţiile guvernului turc cum că ar fi implicate în acţiunea de preluare a puterii. „Turcia a fost aruncată în haos în urma tentativei de răsturnare a conducerii” – titrează „Financial Times”. Ziarul relatează pe larg despre momentele fierbinţi ale evenimentului şi subliniază că Uniunea Europeană şi-a declarat susţinerea pentru preşedintele Erdogan şi guvernul său. „preţul petrolului va fi afectat de tentativa de puci din Turcia”, conchide „Financial Times”. „Stars and Stripes” consemnează oficiali de la Pentagon care au declarat că analizează efectele evenimentelor din Turcia asupra operaţiunilor derulate de SUA. Preşedintele SUA, Barack Obama, a îndemnat toate părţile din Turcia să sprijine guvernul ales în mod democratic, acest lucru fiind în mod clar o denunţare a tentativei de lovitură de stat, după cum relevă „The Guardian”. „Operaţiunile împotriva rebelilor kurzi, războiul civil din Siria şi intensificarea atacurilor grupării jihadiste Statul Islamic pe teritoriul Turciei au destabilizat ţara”, scrie „The Guardian” şi continuă: „În plus, guvernul islamist al lui Erdogan este perceput ca un uzurpator al tradiţiilor seculare instaurate de părintele statului modern turc, Kemal Ataturk”.

Franţa şi, alături de ea, lumea întreagă, este afectată de recentul atac terorist de la Nisa, al treilea atac major produs în această ţară în ultimele luni. „În Nisa, în Monaco şi în alte oraşe franceze se ţin astăzi slujbe de pomenire pentru victime” – anunţă ziarul local „Nice-Matin”. Publicaţia, care relatează pe larg despre tragicul eveniment petrecut joi seara, la care adaugă declaraţiile martorilor, vorbeşte inclusiv despre gestul eroic al unui tânăr care a încercat să îl oprească pe atacator. „Printe cei 84 de morţi se numără şi zece copii” – scrie „Le Monde”. „Promenada din Nisa îşi plânge morţii” – titrează „Le Figaro” şi consemnează apelul parlamentarilor de la Paris, care cer instituirea stării de urgenţă permanente. „Deşi era infractor de drept comun, atacatorul de la Nisa era total necunoscut serviciilor antitero din Franţa”, scrie „Le Libre Belgique”. „Franţa îşi revine cu greu din starea de şoc şi încearcă să înţeleagă ce s-a întâmplat la Nisa”, scrie pe prima pagină „Financial Times”. Din Belgia, „Le Soir” abordează subiectul şi scrie: „Printre cei ucişi la Nisa se numără şi rude ale victimelor atacurilor de anul trecut de la Paris”. „Franţa jură să răzbune sângerosul atac de la Nisa” – titrează „Russia Today”. „Printre victime se numără şi elevi germani” – notează ziarul berlinez „Local.De” şi precizeaz că autorităţile din Germania au întărit controlul şi securitatea la frontierele comune cu Franţa. Preşedintele francez, François Hollande, se confruntă cu critici politice severe pentru că nu a reuşit să implementeze noile măsuri de securitate şi informaţii după atacurile de anul trecut din Paris – după cum observă „The Guardian”. „Rusia resimte pierderea suferită de poporul francez, mai ales că are propria ei experienţă” – a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, citat de Russia Today”. „Atacul din Nisa, care a vizat oamenii prezenţi pe promenadă, printre care se numără şi cetăţeni ruşi, a fost în mod special crud şi cinic”, a subliniat Vladimir Putin şi a adăugat că numai un efort comun împotriva terorismului ar putea avea succes, după cum subliniază acelaşi ziar moscovit. De peste ocean, „SUA îşi exprimă durerea şi solidaritatea cu Franţa, zguduită de sângerosul atac de la Nisa” – relevă „Wall Stret Journal”. Ziarul îl citează pe preşedintele american, Barack Obama, care a precizat că „SUA oferă toată asistenţa de care ar putea avea nevoie autorităţile franceze în derularea investigaţiilor şi aducerea în faţa justiţiei a tuturor celor vinovaţi”. „Germania este alături de Franţa în lupta împotriva terorismului. Sunt convinsă că, în ciuda dificultăţilor, vom învinge” – scrie „Daily Mail”, citându-l pe cancelarul Germaniei, Angela Merkel. „Atacul din Franţa este un atac împotriva întregii lumi”, a subliniat şi preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, citat de cotidianul „Local.De”.
Tragedia de la Nisa nu lasă fără ecou încercările marilor puteri de a descifra căile de atac împotriva islamismului extremist. „Incapabile să pună capăt războiului din Siria, SUA oferă Rusiei un nou parteneriat” – notează „The Washington Post”. „New York Times” scrie că secretarul de stat al SUA, „John Kerry, s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin pentru a-i propune un acord de cooperare militară în Siria”. Convorbirile dintre Kerry şi Putin vizează ca, prin coordonarea acţiunilor militare, SUA şi Rusia să menţină acordul de încetare a focului în Siria – punctează „Wall Street Journal”. „Lupta împotriva terorismului în Siria şi în statele din jurul ei este eficientă nu numai prin schimbul de informaţii, ci şi prin eforturi conjugate”, adaugă publicaţia şi relevă că data de 1 august rămâne un reper, mai ales că John Kerry a insistat că o tranziţie politică în Siria ar trebui să prindă contur până la finalul acestei luni.

Magda Baciu