Actorul Radu Beligan a murit

Înmormântarea marelui actor Radu Beligan va avea loc sâmbătă, 23 iulie, la Cimitirul Bellu

Teatrul Naţional Bucureşti anunţă că înmormântarea marelui actor Radu Beligan, care s-a stins din viaţă, astăzi, la vârsta de 97 de ani, va avea loc sâmbătă, 23 iulie, la Cimitirul Bellu. Cei care vor să îşi ia adio de la maestru pot veni, tot sâmbătă, între orele 10:00-13:00, în foaierul Sãlii Mari a Teatrului Naþional „I.L.Caragiale”, unde va fi depus sicriul cu trupul neînsufleţit.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 iulie

******

Radu Beligan: Ucenicia mea ca actor nu s-a terminat şi nu se va termina niciodată. Este o meserie în care înveţi până la ultima apariţie pe scenă.

Realizator: A murit marele actor Radu Beligan. El era internat la Spitalul Elias din Bucureşti şi a făcut astăzi un stop cardio-respirator. Anul acesta, în decembrie, ar fi împlinit 98 de ani. Lumea teatrului este în doliu. Redactorul nostru Mihaela Helmis a stat de vorbă cu dramaturgul Dinu Săraru şi actorul Ion Caramitru.
Redactor: Să iubeşti atât de tare teatrul, încât să nu doreşti să îl părăseşti decât odată cu viaţa. Ar fi o definiţie pe care i-o putem alătura fără să greşim lui Radu Beligan.

Dinu Săraru: Radu Beligan face parte din spiritele mari ale scenei de scândură româneşti. El este fericitul care, slujind scena, a intrat în istoria teatrului incă din viaţă, a iubit cu atâta ardoare scena, a respectat cu atâta devotament această scenă, încât este un model. Un om citit, un om care era la zi cu tot ce se întâmpla pe scenele mari ale lumii. El a fost încă din tinereţe un personaj important pentru teatrul lui Caragiale, o efigie de medalie în Rică Venturiano, de pildă, dar a fost şi în Agamiţă Dandanache un personaj fabulos. A jucat cu personalitatea lui inconfundabilă, trăgând toate rolurile, fireşte, la el, vedeam personajul văzut de Radu Beligan şi aşa a rămas în memoria noastră.

Redactor: Ştia Radu Beligan şi se bucura pentru asta.

Ion Caramitru: Ar trebui să vorbim despre el la prezent. Ne pregăteam pentru sărbătorirea a o sută de ani de viaţă, peste doi ani, şi uite că o s-o facem în lipsa lui. Dar ceea ce este esenţial în existenţa lui atât de expresivă şi lungă este faptul că a respectat, de fapt, ceea ce a vrut, şi anume, să moară pe scenă. Mai mult decât atât, să ne amintim că şi Guinness Book l-a considerat cel mai longeviv actor de teatru al lumii.

Realizator: „Ne vom aminti de Radu Beligan la fiecare coborâre şi ridicare de cortină”, scrie pe pagina sa de Facebook şi preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului subliniază că mesajul fundamental pe care îl lasă în urmă marele actor este următorul: „Nimic nu se poate construi fără dăruire, credinţă în valorile fundamentale ale umanităţii şi fără iubire”.

În semn de omagiu adus maestrului Radu Beligan, Radio România Actualităţi va difuza, în această seară, de la ora 23:05, spectacolul „Cafeneaua cea mică”, de Tristan Bernard, o spumoasă comedie, în traducerea lui Tudor Arghezi.

******

Maestrul Radu Beligan, cu o declaraţie de dragoste pentru Teatrul Naţional Radiofonic

A murit marele actor Radu Beligan. Era internat la Spitalul Elias din Bucureşti şi astăzi a făcut un stop cardio-respirator. Anul acesta, în decembrie, ar fi împlinit 98 de ani. În urmă cu trei ani a fost inclus în Cartea Recordurilor, ca fiind cel mai longeviv actor încă jucând pe scenă. Radu Beligan a avut o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. Să-l ascultăm pe maestrul Radu Beligan, cu o declaraţie de dragoste pentru Teatrul Naţional Radiofonic, pe care l-a slujit atâţia ani.

Radu Beligan: În acest teatru, unde nu vezi decorul, unde nu vezi personaje, nu vezi costumaţia, vorba, cuvântul, trebuie să exprime tot. Şi importanţa cuvântului şi infinita varietate pe care ţi-l oferă spusul la microfon este un lucru nepreţuit pentru felul de a învăţa această meserie pas cu pas. Vocea mea devenise foarte cunoscută peste tot datorită acestui teatru radiofonic. Şi o întâmplare care m-a emoţionat mult în viaţa mea, eram în turneu la Sibiu şi ieşisem să mă plimb pe stradă împreună cu prietenul meu Victor Rebenciuc, la un moment dat, un cuplu, care era aşezat pe o bancă, după ce am trecut noi, doamna s-a ridicat şi a alergat puţin ca să ne prindă din urmă. M-a întrebat dacă aş fi de acord să mă întorc puţin şi să dau mâna cu soţul ei. Am acceptat imediat. Doamna mi-a spus că soţul ei este nevăzător din naştere. Foarte emoţionat, m-am apropiat, i-am dat mâna, iar el, cu ambele mâini, mi-a pipăit capul şi-a spus: ‘Domnule, de la vârsta de cinci ani, am ascultat toate emisiunile dumneavoastră şi pot să vă spun că vocea dumneavostră a fost lumina vieţii mele’. Trebuie să vă spun că aceste cuvinte au fost supremul elogiu pe care l-am putut primi vreodată. A meritat să trăiesc ca să pot auzi aceste cuvinte.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 iulie

*****

Marele actor Radu Beligan a murit astăzi, la vârsta de 97 de ani. El era internat la Spitalul Elias din Bucureşti şi a făcut astăzi un stop cardiac ireversibil. Medicii au pronunţat decesul cu o oră în urmă. Radu Beligan a avut o bogată activitate în teatru, film şi televiziune, dar şi în teatrul radiofonic. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus în cartea recordurilor, ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru. Ascultaţi acum vocea marelui actor, într-o înregistrare din ziua în care a împlinit 95 de ani.
Radu Beligan: O viaţă, aproape un secol petrecut în slujba Thaliei. Nu mă întrebaţi când a trecut, pentru că în teatru timpul este relativ. Anii trec adesea ca nişte clipe, iar clipele se scurg adeseori mai greu ca anii. Cert este că, după tot acest timp, pot să afirm cu o evidentă satisfacţie că nobila meserie căreia mi-am dedicat existenţa este în continuare la loc de cinste în sufletele românilor. E normal să fie aşa.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 iulie

******

index

******

Actorul Radu Beligan a murit. Radu Beligan era internat la spitalul Elias şi avea 97 de ani. A fost cel mai longeviv actor român. Este unul dintre cele mai importante nume ale teatrului românesc.

B1TV – 20 iulie