Primele evaluări ale UE privind situaţia după Brexit

Primele evaluări ale UE privind situaţia după Brexit au fost prezentate şi discutate la întâlnirea Eurogrup de săptămâna trecută. Săptămâna aceasta însă, Comisia Europeană a dat publicităţii un studiu economic: Situaţia după referendumul din Marea Britanie. Leit motiv este incertitudinea care domneşte în lipsa unor parametri clari post-Brexit, cum ar fi modele comerciale, mobilitatea bunurilor, a serviciilor sau a oamenilor, politici de reechilibrare. Nu se poate spune cu certitudine decât că au crescut riscurile. Comisia Europeană a avertizat, în prima sa evaluare a impactului economic la Brexitului, că economia Marii Britanii ar putea intra în recesiune anul viitor. Bancă Centrală Europeană este gata să reacţioneze pentru a contracara repercusiunile ieşirii Marii Britanii asupra economiei Zonei Euro.

Corespondenţă de la Bruxelles – Reporter: Cerasela Rădulescu – Un lucru este cert, spun specialiştii europeni, dar şi cei britanici. Ieşirea Marii Britanii va avea efect asupra economiei acestei ţări, iar dacă negocierile pentru ieşirea Marii Britanii nu vor avea succes, pentru ca Londra să poată să acceadă în continuare pe piaţă unică, lucrurile ar putea degenera – avertizează ei. Şi aceasta, pentru că cei 27 de lideri europeni au spus clar la ultimul lor summit aici, la Bruxelles, că nu vor accepta accesul Marii Britanii pe piaţa unică decât dacă aceasta respectă libertatea de mişcare.

Or, până acum, răspunsul Londrei la această chestiune se lasă aşteptat, dar să nu uităm că imediat după anunţarea rezultatelor din Marea Britanie, liderii instituţiilor europene, dar şi cei mai mulţi lideri politic din state membre au cerut Londrei să activeze imediat articolul 50 şi să înceapă părăsirea blocului comunitar pentru a nu contamina economia europeană încă fragilă, mai ales în Zona Euro. Iată de ce Comisia Europeană recunoaşte că referendumul din Marea Britanie nu va afecta doar Regatul Unit, ci şi restul economiei europene, prin câteva canale de transmisie, în special incertitudinile, investiţiile, comerţul şi imigraţia. Asupra ultimului aspect ar fi multe de spus, mai ales că europenii se confruntă în continuare cu această criză a imigraţiei, cu relocarea refugiaţilor şi cu refuzul mai multor state membre de a participa la proces şi, nu în ultimul rând, cu vulnerabilităţile spaţiului Schengen prin închiderea unor frontiere interne în multe state.

Războiul din Siria este departe de a se fi terminat, iar în Turcia, de câteva zile, vorbim de instabilitate politică majoră, iar Turcia este cea care găzduieşte pe teritoriul său câteva milioane de refugiaţi, este o poartă de intrare a acestora în Europa şi este cea care a semnat recent un acord cu UE pentru oprirea emigraţiei spre continent în schimbul continuării aderării sale la UE şi a liberalizării vizelor în spaţiul comunitar pentru cetăţenii turci. Dar acordul la fost încheiat înainte de criza din Turcia. Iată de ce, în acest moment, criza emigraţiei ar putea denatura.

UE făra Marea Britanie va trebui să-şi conserve economiile, evitând, din nou, recesiunea din anii trecuţi. Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a afirmat că impactul cumulat asupra produsului intern brut al Marii Britanii va fi între 1% şi 2,5% până în 2017. În acelaşi timp, potrivit lui Moscovici, în Zona Euro produsul intern brut va încetini anul viitor la 1,3% -1,5%, după ce, în estimările precedente publicate în luna mai, creşterea Zonei Euro era de 1,6% anul acesta şi de 1,8% în 2017, o diferenţă semnificativă. Declaraţia preşedintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, vine să confirme îngrijorări în Zona Euro, spunand că ieşirea Marii Britanii va reduce creşterea economică a acestei zone cu 0,3% pană la 0,5% în următorii trei ani. Totuşi, el a precizat că situaţia va fi analizată în următoarele luni.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 iulie