Cine este autorul împuşcăturilor de la Munchen?

Sâmbătă dimineaţă, poliţia s-a dus la apartament din Munchen pentru a strânge informaţii despre presupusul autor al atacului.

În vârstă de 18 ani şi necunoscut serviciilor de poliţie, acest tânăr germano-iranian, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, locuia în capitala bavareză de doi ani. Motivul gestului său este «absolut necunoscut», potrivit poliţiei locale.
Deşi persistă misterul în legătură cu identitatea presupusului autor al împuşcăturilor de la Munich de vineri seară, care au făcut nouă morţi şi şaisprezece răniţi, unele elemente ale anchetei permit întocmirea unui portret-robot parţial al acestui individ. În vârstă de 18 ani, acest tânăr a deschis focul, cu puţin înainte de orele 18:00, la ieşirea dintr-un restaurant McDonald’s înainte de a se îndrepta către o stradă adiacentă.
Atacatorul a intrat apoi într-un centru comercial vecin, Olympia-Einkaufszentrum. Finalmente şi după ce a fost împuşcat de o patrulă în timpul urmăririi sale, trupul fără viaţă al tânărului a fost găsit pe la 20h30, la circa un kilometru de locul dramei. Poliţia a confirmat că el s-a sinucis cu propria armă, un pistol.
Atunci când i-au descoperit cadavrul, forţele de ordine au descoperit că el purta încă un rucsac roşu. După examinarea acestuia de către genişti, nu s-a descoperit nicio altă armă şi nici explozibili. Potrivit ultimelor elemente ale anchetei, tânărul, care era major, ar fi acţionat singur. În această fază a anchetei, motivele sale sunt «total neelucidate», a indicat poliţia locală, sâmbătă 23 iulie. Deşi el a strigat ceva înainte de a trece la fapte, cum o dovedesc mai multe înregistrări video de amatori, ancheta nu a identificat încă ce a strigat acesta cu exactitate.
Presupusul autor nu era cunoscut de serviciile de poliţie. El locuia de doi ani în capitala bavareză şi avea dublă cetăţenie: germană şi iraniană. Anchetatorii încearcă să afle dacă el deţinea sau nu o carte de identitate germană şi ei încearcă acum să exploreze mediul personal al tânărului.
Printre victimele acestui individ se numără şi copii, precum şi «persoane tinere», a precizat poliţia locală în timpul unei conferinţe de presă organizată în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Articol de Yohan Blavignat

LE FIGARO (Franţa), 23 iulie 2016

Traducerea: Rodezia Costea