Agenda europeană – Uniunea Europeană rămâne cel mai mare exportator mondial de produse agroalimentare, dar şi primul importator al lumii

Uniunea Europeană rămâne cel mai mare exportator mondial de produse agroalimentare, dar şi primul importator al lumii – sunt concluziile raportului privind comerţul cu produse agroalimentare pe 2015, dat publicităţii luna aceasta.

Realizator: Laurenţiu Văduva – Exporturile de produse agricole din Uniunea Europeană au ajuns, anul trecut, la 129 miliarde de euro, după o creştere anuală de 5,7% plasând Uniunea pe primul loc în clasamentul exportatorilor de produse agroalimentare la nivel mondial, cu un excedent comercial net de 16 miliarde de euro. Potrivit raportului, întreaga producţie din 2015 a sectorului agricol comunitar a fost evaluat la 410 miliarde de euro, sectorul agricol ce-l alimentar şi al băuturilor reprezintă 7,5% din forţa de muncă ocupată şi 3,7 % din Valoarea Adăugată Totală din Uniune.

Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, a declarat: În lunile care urmează sper să asistăm la o creştere suplimentară a exporturilor fermierilor şi întreprinderilor agroalimentare din Europa, pe care Comisia îi va sprijini la fiecare pas. Fiecare export în valoare de 100 mii de euro susţine, în medie, un loc de muncă în mediul rural, deci bunele performanţe ale Uniunii în privinţa exporturilor agroalomentare sunt benefice pentru ocuparea forţei de muncă din sate şi pentru dezvoltarea zonelor rurale.

Diversificarea exporturilor a fost cheia acestei performanţe. Au fost găsite noi pieţe, s-au întărit legăturile cu partenerii existenţi şi aproximativ jumătate din creşterea totală a exporturilor s-a datorat intensificării schimurilor comerciale cu China. În prezent, principalele cinci destinaţii ale exporturilor europene de produse agroalimentare sunt Statele Unite, China, Elveţia, Rusia şi Japonia. Ordinea principalelor exportatori de produse agroalimentare la nivel mondial a rămas neschimbată în 2015, după ce în  2013 Uniunea Europeană a înlocuit Statele Unite în vârful clasamentului. Pe locul trei se află Brazilia, urmată de China, Canada şi Argentina.

La capitolul „Importuri”, clasamentul este dominat de Uniunea Europeană, cu 114 miliarde de euro, urmată de Statele Unite, China, Japonia, Canada, Mexicul şi Rusia. Produsele agricole reprezintă peste 7% din totalitatea mărfurilor exportate de Uniunea Europeană, sunt exportate în special vinurile, cerealele, carnea, uleiul de măsline şi produsele lactate, iar o treime din valoarea exporturilor este generată de băuturi, paste, alimente pentru sugari şi alte produse prelucrate. Cele mai mari creşteri ale exporturilor s-au înregistrat la băuturi spirtoase şi vinuri. Sectoarele cel mai grav afectate de interdicţia impusă de Rusia au fost produsele lactate şi legume-fructe.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 iulie