Comisia Europeană dă un ultimatum Poloniei pentru respectarea statului de drept

Comisia Europeană a dat astăzi un ultimatum Poloniei, pentru respectarea statului de drept. În trei luni, Varşovia trebuie să revizuiască funcţionarea Tribunalul Constituţional, reformat de conservatori printr-o serie de legi controversate adoptate imediat după venirea la putere. În caz contrar, se ajunge la activarea Articolului 7 din Tratatatul Uniunii Europene. Corespondenta noastră, Cerasela Rădulescu, explică.

Corespondenţă de la Bruxelles – Reporter: Cerasela Rădulescu – Avertismentul reprezintă o nouă etapă, a doua, în procerdura lansată de Bruxelles împotriva Poloniei, privind respectarea statului de drept. Comisia Europeană transmite Poloniei o listă cu probleme specifice, la care autorităţile de la Varşovia trebuie să răspundă. Printre acestea, i se solicită Poloniei să publice deciziile date de tribunalul constituţional, în special cea care este considerată ca fiind contrară Constituţiei, schimbările legate de numirea unor judecători pe care Guvernul încearcă să-i impună Curţii, spune Bruxelles-ul. Uniunea Europeană vrea, de asemenea, ca toate deciziile viitoare ale tribunalului constituţional să fie făcute publice automat.

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele: Cerem autorităţilor polone să se asigure că orice reformă a legii respectă decizia tribunalului constituţional şi să aibă în vedere oponia Comisiei de la Veneţia, a Consiliului Europei.

Reporter: Spune Timmermans, care anunţă că Executivul comunitar va continua dialogul cu autorităţile de la Varşovia, după expirarea celor trei luni acordate acum Poloniei, în cazul în care recomandările nu sunt aplicate poate fi activat Aricolul 7 din tratat, care prevede, între altele, şi suspendarea dreptului de vot al Poloniei în Uniunea Europeană.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 iulie