EUROPAfest Summer Edition – jurnal de bord

EUROPAfest Summer Edition s-a incheiat ieri, 26 iulie, celebrând încă o ediție de succes. La finalul celor 12 zile, organizatorii trag linia și se bucură de rezultate:

  • au creat deja o tradiție ca în luna iulie orașul de la poalele Bucegilor să răsune de muzică bună
  • au pus Sinaia pe harta evenimentelor internaționale, participând peste 40 de artiști din 16 țări
  • au oferit publicului din Sinaia și turiștilor veniți în vacanță 6 concerte de excepție, indoor și outdoor, în locații diferite. Toate s-au bucurat de o audiență numeroasă, spațiile fiind neîncăpătoare pentru cererile existente
  • au fost alese locații diferite cu tradiție culturală, dar și spații nonconformiste, care au permis accesul unor categorii variate de audiență: Castelul Peleș, Parcul Dimitrie Ghica Sinaia, Sala King’s Valley – Hotel Mara și Biserica Catolica.

Un moment aparte în cadrul festivalului l-a constituit vizita E.S. dl. Paul Brummell la Summer Music Academy Sinaia, program de cursuri instrumentale intensive destinat muzicienilor profesioniști. Dorința ambasadorului a fost să întâlnească profesorii veniți de la academii europene de prestigiu precum Royal Academy of Music Londra, să discute cu studenții, muzicieni profesioniști sosiți din toate colțurile lumii. De asemenea, a asistat la cursurile de vioară, violoncel și flaut susținute de aceștia, a fost prezent la orele de studiu și repetiții, bucurându-se să asculte piesa de concert a quartetului de violoncel, format în cadrul academiei, având în componența tineri veniți din Australia, USA, Marea Britanie și România.

Un alt punct de atracție al festivalului l-a constituit concertul din parcul central. Scaunele așezate pe platoul din fața Casinoului s-au ocupat rapid, iar băncile, gazonul și chiar aleile parcului s-au transformat natural într-o sală de concerte în aer liber. Muzica clasică cu artiști internaționali, atmosfera festivă și orașul de vacanță au transformat o seară obișnuită într-una de poveste.

Două dintre concertele festivalului s-au desfașurat la Castelul Peleș, în sala de concerte a reședinței regale. Primul i-a avut ca protagoniști pe maeștrii Remus Azoiței / UK – vioară, Paul Edmund-Davies / UK – flaut,  Charles Sewart / UK – vioară și Josephine Knight / UK –violoncel, iar cel de-al doilea Gala EUROPAfest Summer Edition a adus „creme de la creme” a noii generații.

Luigi Gageos, directorul festivalului declara „A fost o ediție foarte bogată, de un înalt nivel artistic. Ne bucurăm să vedem că suntem așteptați cu nerabdare în fiecare iulie în Sinaia, că există un public fidel și ne dorim ca în 2017 sa ducem acest festival și mai sus. Noi deja lucrăm la ediția viitoare.”