Cum arată cel mai mare animal zburător din lume

Dino Parc Râșnov împreună cu Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa, Muzeul Național de Geologie și Paleontologie din Departamentul de Geologie al Universității din Bucureşti au dezvăluit astăzi, 28 iulie 2016, în premieră, în cadrul unei conferințe de presă comune, scheletul celui mai mare animal zburător din lume, pterozaurul Hatzegopteryx thambema.

Conferinta de presa

Exponatul a fost reprodus la scara reală de către Dino Parc Râșnov în colaborare cu cel care a descoperit fosilele Hatzegopteryx-ului pe teritoriul României, profesorul universitar Dan Grigorescu.

Giganticul zburător poate fi admirat în cadrul expoziției „Aripi peste timp”, deschisă în perioada 28 iulie-14 august la Muzeul Antipa, care include și un pteranodon animatronic. În aceeași perioadă, un craniu de dinozaur de 3 metri lungime și un Triceratops pot fi vizitate la Muzeul Național de Geologie. După aceste 2 săptămâni, toate exponatele vor ajunge înapoi acasă, la Dino Parc Râșnov, unde vor putea fi admirate de către toți vizitatorii parcului.

„O pagină din trecutul geologic al lumii poate fi citită acum la Antipa, iar reconstituirea unei faune importante la nivel mondial, descoperită pe teritoriul României, deschide o fereastră către timpul îndepărtat când aceste animale populau ținutul Hațegului. ‘Aripi peste timp’ are o dublă semnificație: pe de o parte ne aduce în prezent trecutul paleontologic al României, iar pe de altă parte ne vorbește despre viitor. Despre ce poate să facă un parteneriat între instituții”, a declarat Dr. Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

„Ne bucură faptul că avem o colaborare temeinică și constantă cu comunitatea științifică din România, mai ales atunci când vorbim despre Muzeul Antipa și Muzeul de Geologie. Cu ajutorul domnului profesor Dan Grigorescu, am reușit să reproducem, la o scară de 1:1, cel mai important exponat al Dino Parc Râșnov din acest moment. Această expoziție, realizată în parteneriat, este încă o reconfirmare a caracterului științific și educativ al parcului nostru”, a adăugat Adrian Apostu, managerul Dino Parc Râșnov.

 „Chiar dacă am avut exponate similare în trecut, cele din acest an sunt de-a dreptul impresionante. Am discutat și cu domnul Apostu și am stabilit că Triceratopsul va rămâne pentru o perioada mai lungă de timp în curtea Muzeului de Geologie, ca emblemă a instituției noastre”, a afirmat Rodica Tiță, coordonator științific al Muzeului de Geologie.

„Ne putem mândri astăzi cu imaginea reconstituită a celui mai mare animal zburător care a  trăit vreodată în întreaga lume, pe care l-am descoperit în Țara Hațegului cu mulți  ani în urmă. Această realizare nu ar putea fi cu adevărat cunoscută fără efortul și sprijinul Dino Parc Râșnov, al Muzeului Grigore Antipa, al Muzeului de Geologie și al celorlalte instituții care s-au implicat cu adevărat de-a lungul timpului și au susținut domeniul cercetării în țara noastră”, a precizat profesorul Dan Grigorescu de la Universitatea din Bucureşti.

Background

Hatzegopteryx  thambema („Înfricosatorul zburător din Hațeg”) a fost descoperit în 1978 de către profesorul Dan Grigorescu în zona Hațegului. A trăit, acum cca 68  de milioane de ani, la sfârșitul perioadei Cretacice. Numele său este compus din cel al regiunii în care a fost descoperit, și „pteryx”, grecescul pentru „aripă”. Cu o deschidere a aripilor de circa 12 metri, un craniu de aproximativ 3 metri, nemaiîntâlnit la niciun animal din trecut, cu oase puternice ale membrelor, în pofida capacității de a zbura, care implică uşurință, Hatzegopteryx thambema este cel mai mare pterozaur descoperit până în prezent.