Revista presei internaţionale, 28 iulie 2016

Cursa pentru Casa Albă a fost lansată oficial, titrează Le Monde. Hillary Clinton devine prima femeie-candidat, titrează USA Today, după nominalizarea ei în cursa prezidenţială din America, la Convenţia Partidului Democrat, la Philadelphia. Fosta Primă Doamnă va trebui să facă faţă “unei bătălii încrâncenate de trei luni, contra miliardarului republican răzvrătit, Donald Trump”, adaugă USA Today. Hillary Clinton ademeneşte de partea sa alegătorii din minorităţi, pe care se bazează pentru a o susţine în noiembrie, notează The Washington Times. Democraţii par a se fi ridicat deasupra disensiunilor interne, remarcă The New York Times şi adaugă: Clinton a promis stimulente fiscale complexe şi a repetat întruna că va reduce decalajul salarial dintre femei şi bărbaţi. În pofida eforturilor ocazionale din trecut de a se diferenţia de preşedintele Obama, actuala asociere a doamnei Clinton cu liderul SUA are un sens politic, observă The Washiongton Post, şi explică: popularitatea lui se situează acum la peste 50% în majoritatea sondajelor, el rămâne o verigă majoră în circuitul strângerii de fonduri şi poate mobiliza circumscripţii electorale cheie, cum ar fi cele ale afro-americanilor, ale latino-americanilor şi ale tinerilor.

Departamentul Apărării al SUA a livrat Forţelor Armate ale Ucrainei un număr semnificativ de drone de ultimă generaţie, în valoare totală de peste 12 milioane de dolari, în cadrul programului „Iniţiative pentru restabilirea încrederii în Europa”, anunţă Interfax. În acelaşi timp, Rusia îşi întăreşte flancul sud-vestic, ca răspuns la consolidarea prezenţei militare a NATO la graniţele sale, scrie Kyiv Post. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a informat că Moscova a desfăşurat mai multe sisteme de apărare aeriană în sud-vest şi un contingent suficient de mare de trupe în Crimeea. Oficialul rus a atenţionat, de asemenea, că grupări teroriste sunt active în Caucazul de Nord, scrie Kyiv Post.

Comisarul pentru Drepturile Omului de la Consiliul Europei, Nils Muiznieks, şi-a exprimat profunda îngrijorare legată de măsurile luate de Ankara în urma puciului eşuat, anunţă Hurryiet. Comisarul a îndemnat Turcia să “instituie mecanisme pentru a garanta evitarea abuzurilor şi pentru a menţine separarea puterilor în stat”. Între timp, vânătoarea celor bănuiţi de participare la puci continuă, semnalează Deutsche Press Agentur. Au fost emise mandate de arestare pentru 47 de foşti angajaţi ai publicaţiei Zaman, cel mai important ziar din ţară, până la preluarea lui de către stat, în luna martie.

În Franţa, tensiunea în urma atacurilor permanente este mai mare decât unitatea internă a societăţii, dezvăluind fisuri în măsurile de securitate, notează Courrier International. Jihadismul s-a înrădăcinat în diferite puncte ale planetei – Bagdad, Kabul, Mogadiscio, dar noutatea este că el deja afectează Germania şi menţine o mare tensiune în Franţa, ţări decisive în Europa, şi cu alegeri programate anul viitor, remarcă El Pais. Odată cu începerea festivităţilor dedicate Zilelor Mondiale ale Tineretului, la Cracovia, The Guardian estimează că Biserica face faţă acum unei noi provocări. Până în prezent, violenţa contra reprezentanţilor clerului se limita la zone deja confruntate cu războiul, continuă ziarul britanic. Dar recentul atac din Franţa, o ţară paşnică, deschide un nou front, şi confirmă că omenii Bisericii au devenit ţinte. Cotidianul Vaticanului, Il Messagero, îşi exprimă neliniştea de a vedea ameninţarea deplasându-se spre Italia.

Papa Francisc efectuează o vizită de patru zile în Polonia. „Lumea este în război, dar nu între religii”, a subliniat Suveranul Pontif la Cracovia, citează Courrier International. Mii de tineri din întreaga lume au sosit în Polonia pentru a participa la Zilele Mondiale ale Tineretului, notează Le Monde, amintind că teama de atentate şi riscurile potenţiale au determinat Varşovia să asigure un important dispositiv de securitate şi să reinstituie controale la frontiere. Au fost mobilizaţi 20.000 de poliţişti şi 11.000 de ofiţeri la paza graniţelor, precizează ziarul francez. Guvernul polonez nu a dezvăluit costul dispozitivului de securitate pentru această ocazie, dar o sumă specială prevăzută în bugetul pe 2016 se ridică la 23 de milioane de euro, scrie Le Monde. Festivităţile din Polonia atrag circa două milioane de persoane din întreaga lume, estimează Warsaw Voice. Participă, de asemenea, 47 de cardinali, 800 de episcopi şi 20.000 de preoţi.

Cristina Zaharia, Agenţia de presă RADOR