TASS: Poliția din România a arestat doi cetăţeni ruși pentru infracţiuni economice

Artur Şcebrin şi Artiom Kuzneţov sunt acuzaţi că au spart două bancomate din Bucureşti,
din care au sustras aproximativ 62.000 de dolari

Nişte poliţişti din România au reţinut şi au pus sub arest preventiv, pentru 30 de zile, doi cetățeni din Federaţia Rusă – Artur Şcebrin şi Artiom Kuzneţov – sub acuzaţia de spargere a două bancomate din Bucureşti, de unde au sustras aproximativ 250.000 de lei (aproximativ 62.000 de dolari). Un anunţ în acest sens a făcut Direcţia pentru Combaterea Crimei Organizate și a Terorismului (DIICOT).

Potrivit informaţiilor DIICOT, în noaptea de 2 iulie, Şcerbin s-a conectat ilegal la sistemul electronic al unei bănci din Sectorul 2, Bucureşti, şi a extras din bancomat suma de 10.995 lei (aproximativ 2.700 de dolari, în timp ce Kuzneţov ţinea de şase: asigura securitatea.

În aceeași noapte, ei au declanşat o operațiune similară într-o altă bancă, din sectorul 6 al capitalei României, primind din bancomat suma de 236.800 lei (aproximativ 58.500 de dolari).

„Spargerea se încadrează în categoria „Jackpotting” de tip „Black Box”, atunci când infractorii scot partea din faţă a carcasei bancomatului pentru a avea acces la infrastructura lui, se arată în comunicatul DIICOT. Ei decuplează caseta cu bancnote de la sistemul bancomatului şi o conectează la dispozitivul lor („Black Box”). Acest dispozitiv trimite comenzi către caseta care le dă bani în mod ilegal. Asemenea infracțiuni au fost comise recent şi în alte țări europene (Germania, Italia)”.

În urma descinderilor efectuate într-o cameră de hotel din municipiul Ploieşti, unde locuiau ruşii, s-au găsit şi s-au confiscat dispozitive de tăiere a metalelor la cald şi pentru conectarea la sistemele de informaţii, care se folosesc pentru comiterea ambelor infracțiuni.

Operațiunea a fost efectuată de către ofiţeri din diverse structuri de combatere a crimei organizate din București și Ploiești, cu sprijinul Europol.

Articol de Nikolai Morozov

Traducerea: Viorel Patrichi

TASS (Rusia) –  27 iulie 2016