PUBLIC NOW: Parteneriat între aviaţia americană şi cea română, la Câmpia Turzii

CAMPIA TURZII, Romania (AFNS) – Mii de spectatori români și europeni au fost încăntaţi de acrobațiile aeriene și de demonstraţiile capacităţii de luptă în teren, în timpul unui spectacol cu public, la Câmpia Turzii, pe 23 iulie. Pentru cei de la Baza aeriană 71 a Aviaţiei române şi cei de la Escadrila 194 a Aviaţiei SUA, evenimentul a marcat un moment important în misiunea lor în curs de desfășurare pentru a promova interoperabilitatea și consolidarea parteneriatului dintre cele două țări. Demonstraţia de aviație a avut loc la mijlocul perioadei de șase luni de desfăşurare de securitate a Escadronului 194 în Europa, în sprijinul operaţiunii Atlantic Resolve, care are ca scop să consolideze angajamentul constant al SUA față de securitatea colectivă a NATO și pentru o pace durabilă și stabilitatea în regiune.

Unitatea a fost compusă din mai mult de 200 de paraşutişti ai Gărzii Naţionale din California, de la 144th Fighter Wing de la baza Air National Guard de la Fresno, California, precum și aviatori de la 52nd Fighter Wing de la baza aeriană Spangdahlem, Germania. Aviatorii au pilotat, întreținut și sprijinit desfășurarea a 12 avioane Eagle F-15C, în România, Islanda, Regatul Unit, Olanda și Estonia. „Este important ca forțele noastre aeriene să zboare și să se antreneze împreună față în față„, a spus generalul Jon Kelk, asistentul de mobilizare ANG pentru Forțele Aeriene ale SUA în Europa și Africa, şi comandantul ANG California. „Putem dezvolta planuri și strategii, dar dacă piloții români sunt aici, iar piloții americani sunt aici, și nu ne antrenăm împreună, ne lipsește ceva. Acest exercițiu este un exemplu bilateral pentru  forțele aeriene americane şi române, arătând că suntem capabili să zburăm și să ne antrenăm împreună, și cu toții aducem ceva unic și valoros pentru acest eveniment de antrenament„.

Avioanele F-15C au urcat spre cer alături de avioanele de luptă MiG-21 și elicopterele Puma de la baza aeriană 71, într-un  spectacol aerian, al doilea de acest fel, la Câmpia Turzii, în cadrul antrenamentului bilateral de zbor, de asemenea cunoscut sub numele de Dacian Eagle 2016. „Dacian Eagle 2016 continuă tradiția exercițiilor bilaterale româno-americane desfășurate la baza aeriană 71„, a declarat colonelul de aviaţie Marius Ouatu, comandantul bazei aeriene 71. „Scopul acestui exercițiu este creșterea nivelului de pregătire și a interoperabilității participanților. Exerciţiul este o oportunitate pentru practicarea tehnicilor, tacticilor și procedurilor asociate cu operațiunile aeriene standard, în conformitate cu standardele NATO, prin executarea de zboruri comune cu partenerul nostru american„. Kelk a adăugat că participarea la Dacian Eagle, precum și spectacolul aerian, au avut loc într-un context mai larg al operațiunilor transatlantice, și că accentul pe formare este extrem de important. „Noi învățăm unii de la alții și cum să operăm împreună; interoperabilitatea este esențială pentru obiectivele mai mari ale alianței NATO”, a spus generalul. „Aceste implementări de formare ne permit să învețăm capacitățile aeronavelor noastre și ale aeronavele lor, dar mai important, cum putem lua acele avioane și să le folosim împreună pentru a îndeplini obiectivele noastre„.

USAFE-AFAFRICA își menține prezența globală bazată pe cooperarea între totalul forțelor active, componentele Gărzii Naționale și ale forțelor aeriene de rezervă. În plus, Programul de parteneriat al Gărzii Naţionale de Stat, care include desfășurări de pachete de securitate, oferă sprijin pentru îndeplinirea obiectivelor de cooperare de securitate comandanţilor combatanți. Actuala relație dintre Comandamentul european US și US Africa echivalează cu o cincime din toate activitățile militare din cadrul ambelor teatre. USAFE-AFAFRICA conduce această interacțiune pentru a promova forţa aeriană și a crește interoperabilitatea cu aliații și partenerii din Europa și Africa.

Generalul Matthew Beevers, adjunct la Departamentului Militar din California, a participat, de asemenea, la eveniment. „Cred că azi am învățat că luptătorii americani și luptătorii români pot zbura și se pot antrena împreună, în acest mediu„, a spus Beevers. „Suntem astăzi, aici, pentru a reasigura pe toată lumea din Europa că NATO, Forțele Aeriene Americane și Forțele Aeriene Române pot lucra împreună, cooperând, pentru a oferi valoare ridicată și a demonstra că avem un efect de descurajare bun în Europa, pentru a descuraja agresiunea, și a ne liniști partenerii

PUBLICNOW.com (SUA/USAF – United States Air Force), 28 iulie 2016