Regele Felipe al VI-lea al Spaniei l-a însărcinat pe liderul conservator Mariano Rajoy să încerce formarea unui guvern

În Spania, Regele Felipe al VI-lea l-a însărcinat pe liderul conservator Mariano Rajoy să încerce formarea unui guvern, iar acesta a anunţat că acceptă, pentru a evita un al treilea scrutin general, în mai puţin de un an. Deşi nu are deocamdată sprijinul niciunei alte formaţiuni politice, Rajoy a spus cu puţin timp în urmă că va relua negocierile cu partidele unioniste.
Corespondenţă din Madrid – Reporter: Annamaria Damian – Consultările Regelui Felipe al VI-lea cu partidele parlamentare s-au încheiat cu reuniunea cu liderul Partidului Popular. Cu puţin timp în urmă, Mariano Rajoy a anunţat:
Mariano Rajoy: Regele m-a însărcinat să încerc învestirea în funcţia de premier şi i-am explicat că, până acum, nu am sprijinul necesar, dar că accept şi voi căuta suportul legal. Începând de acum o să fac acest lucru, pentru că mi l-a cerut şeful statului. Intenţia mea este să negociez şi să discut un eventual program de guvernare, şi mă voi adresa partidelor constituţionaliste; cu ele pare mai rezonabil să ajungem la un acord.
Reporter: Consultările cu partidele, desfăşurate la Palatul Regal pe parcursul ultimelor zile, au arătat lipsa acordului cu formaţiunea câştigătoare a alegerilor din 26 iunie. Actualul premier în exerciţiu doreşte cât mai repede să facă un guvern, pentru elaboarea bugetului pentru anul viitor. Acesta trebuie să includă reduceri de 10 miliarde de euro pentru scăderea deficitului. O altă mare provocare internă este, din nou, situaţia din Catalonia, unde parlamentul regional a aprobat prima fază a aşa-numitei „desprinderi de Spania” printr-un mecanism care reglementează un referendum unilateral de independenţă.