Ex-preşedintele Partidului Regiunilor din Ucraina, Oleksandr Efremov, a fost reţinut sâmbătă

Fostul preşedinte al Partidului Regiunilor din Ucraina, Oleksandr Efremov, a fost reţinut sâmbătă, 30 iulie, fiind suspectat de comiterea unui atentat la integritatea teritorială a Ucrainei, a anunţat procurorul general al Ucrainei, Iuri Luţenko. «Fostul preşedinte al Partidului Regiunilor din Ucraina, Oleksandr Efremov, a fost reţinut, fiind suspectat de comiterea unui atentat la integritatea teritorială a Ucrainei», a scris Luţenko, pe pagina sa de Facebook. «A fost reţinut pe aeroportul din Kiev, acesta avea un bilet cu destinaţia Viena», a precizat purtătoarea de cuvânt a procurorului geeral al Ucrainei, Larisa Sargan, într-o declaraţie făcută Agenţiei de presă INTERFAX UCRAINA.
Analistul politic din Ucraina şi preşedinte al Fondului pentru Strategii Naţionale din Ucraina, Taras Berezoveţ, comentând arestarea lui Efremov, a declarat: «Reţinerea lui Oleksandr Efremov de pacrchet este un fapt extraordinar. «Tătucul democraţiei ruse» şi unul dintre pilonii regimului lui Ianukovici trebuia să fie închis de mult timp. Data trecută nu au reuşit, sper că de această dată nu va mai ieşi sub cauţiune. Mâinile lui Efremov şi ale acoliţilor săi sunt murdare de sângele a mii de cetăţeni ucraineni».
Pe 21 noiembrie 2015, Procuratura Generală a Ucrainei a finalizat ancheta în cazul dosarului cu privire la adoptarea unor «legi dictatoriale», pe la începutul anului 2014, la adresa unor trei foşti deputaţi ai poporului: doi din cadrul Partidului Regiunilor, Oleksandr Efremov şi Oleksandr Stoian şi unul din Partidul Comunist din Ucraina, Serhi Gordienko. Foştii deputaţi sunt suspectaţi de comiterea mai multor infracţiuni conform Codului Penal al Ucrainei, p.2 Articolul 364 – Abuz de putere şi abuz în serviciu, p.2 Articolul 366 – Fals în acte de serviciu».
Pe 30 noiembrie 2015, Tribunalul raional Pecersk din Kiev a transmis procuraturii aceste documente, ulterior trei judecători au decis că actul de acuzare nu corespunde cu prevederile Codului de Procedură Penală din Ucraina. În luna mai 2016, Efremov declara că a fost audiat în şase dosare, având şase capete de acuzare şi că nu ştie exact câte dosare are deschise pe rol. În luna mai, un alt fost deputat al Partidului Regiunilor din Ucraina, Volodemir Landik, declara că va prezenta Procuraturii Generale a Ucrainei probe care atestă falsificarea rezultatelor alegerilor din regiunea Luhansk şi alte informaţii despre infracţiunile comise de fostul preşedintele al Partidului Regiunilor din Ucraina, Oleksandr Efremov.

www.rosbalt.ru – 30 iulie