Pregătiri pentru înmormântarea Reginei Ana

Guvernul discută în şedinţa de astăzi un proiect de hotărâre pentru a declara ziua de 13 august, atunci când va fi înmormânată Regina Ana, zi de doliu naţional pe teritoriul României. Casa Regală a anunţat că trupul neînsufleţit al reginei va fi adus în ţară marţea viitoare, urmând ca înmormântarea să aibă loc pe 13 august în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş. Vor veni atunci în România reprezentanţi ai Caselor Regale şi oficialităţi din Uniunea Europeană.
Reporter: La 9 august 2016, la ora 15 şi 15 minute, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va ajunge la Aeroportul Otopeni unde va fi primit de Principesa Moştenitoare Margareta şi de alţi membri ai Casei Regale. Corpul neînsufleţit al reginei va fi apoi transportat la Castelul Peleş de la Sinaia unde va fi aşezat în holul de onoare până miercuri după amiază. Publicul şi presa nu vor avea acces în holul de onoare pe durata şederii sicriului la domeniul regal Sinaia. Miercuri seară, sicriul va fi adus la Palatul Regal de pe Calea Victoriei din Capitală, iar joi şi vineri toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul reginei pot veni aici. Casa Regală le cere celor care vor veni la palatul regal să respecte aniumite regului de coduită: să fie îmbrăcaţi în ţinută corespunzătoare în culori închise, să nu poarte bagaje, să nu vină însoţiţi de copii sub 7 ani, şi să nu folosească aparate de fotografiat sau telefoanele mobile. Sâmbăta viitoare, pe 13 august, după o ceremonie religioasă în faţa palatului regal, cortegiul funerar va pleca spre Curtea de Argeş. Cortegiul nu se va opri de-a lungul călătoriei dar va încetini viteza în localităţi. La ora 15:00 va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeș. Va fi din nou o ceremonie privată oficiată în rit ortodox. Familia Regală a anunţat că vor fi prezenţi membri ai caselor regale cu care familia reginei este înrudită. Până acum presa spaniolă a anunţă ca sigură prezenţa la înmormântare a Reginei Sofia a Spaniei, mama Regelui Felipe. Cotidianul El Mundo aminteşte nu doar relaţia de rudenie dintre Regele Mihai, văr primar cu regina Sofia dar şi de prietenia care a legat cele două familii.

******

Reporter: Finanţarea lucrărilor este asigurată din bugetul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, precum şi din donaţiile credincioşilor. De asemenea, Casa Regală a României contribuie la realizarea proiectului. La finalizare, noua catedrală va avea în linii mari arhitectura Bisericii Domneşti din Curtea de Argeş, ctitorită de Basarab I la mijlocul secolului al XIV-lea, iar Hramul va fi Sfânta Muceniţă Filofteia şi Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. Tot la Curtea de Argeş, dar în vechea Catedrală Arhiepiscopală, cunoscută tuturor drept Mănăstirea Curtea de Argeş, mai sunt înmormântaţi primii doi regi ai României, Carol I şi Ferdinand, împreună cu soţiile lor, Elisabeta şi Maria. De asemenea, într-o capelă din curtea mănăstirii a fost înmormântat în 2003 Regele Carol al II-lea. Soţia acestuia, Regina Elena, este îngropată în Elveţia, la Lausanne.

******

Trupul neînsufleţit al Reginei Ana a României va fi adus în România la 9 august şi va fi depus la Castelul Peleş din Sinaia, apoi la Palatul Regal din Bucureşti. Înmormântarea va avea loc la 13 august, la Curtea de Argeş, în noua catedrală ortodoxă. În memoria Reginei Ana, care a încetat din viaţă, ieri, la vârsta de 92 de ani, au fost deschise 3 cărţi de condoleanţe: două dintre ele în Capitală şi una la Castelul Peleş. Personalităţi, dar şi oameni simpli au depus flori sau au scris în cărţile de condoleanţe. Iată cum au descris-o aceştia pe Regina Ana:
– Un om absolut deosebit pe care evident că nu l-am cunoscut, dar pe care l-am apreciat foarte tare. Aparent simplu şi modest, a fost un om puternic şi care a ştiut să ţină familia pe care a creat-o, alături de Majestatea Sa.’
– O femeie destul de plăcută, cu un rafinament deosebit, a fost foarte modestă. Dumnezeu s-o odihnească în pace.’
– A fost o demnă urmaşă a reginelor.’
Realizator: Şi ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, a semnat în cartea de condoleanţe deschisă la Palatul Elisabeta. El a precizat că ţara sa este alături de familia regală în aceste momente.
Paul Brummell: Regina Ana a fost alături de Majestatea Sa, Regele Mihai al României, într-o perioadă foarte lungă şi dificilă, a exilului forţat. Majestatea Sa, Regina Ana, a fost întotdeauna un susţinător al României, apropiat de ţările Europei de Vest, inclusiv al Marii Britanii.
Realizator: Ambasada Franţei la Bucureşti şi-a exprimat de asemenea regretul faţă de moartea Reginei Ana, apreciind că aceasta va rămâne în memoria colectivă ca un simbol al nobleţei, curajului şi discreţiei.
Regina Ana s-a născut la Paris în 1923 şi şi-a petrecut copilăria în Franţa, până în perioada celui de-al doilea război mondial. La 19 ani s-a înrolat în armata franceză şi a lucrat în bazele militare din Maroc, Algeria, Italia şi Luxemburg, în principal ca şofer de ambulanţă. La sfârşitul războiului a primit distincţia „Crucea de război” din partea Franţei.

******

Casa Regală a deschis astăzi trei cărţi de condoleanţe în memoria Reginei Ana, care a încetat din viaţă ieri, la 92 de ani. Două dintre ele sunt în capitală şi una la Castelul Peleş din Sinaia. Personalităţi, dar şi oameni simpli au început deja să depună flori sau să scrie în cărţile de condoleanţe. Daniela Mănuţă a fost astăzi şi la Palatul Elisabeta, dar şi la Palatul Regal şi relatează:
Reporter: În faţa Palatului Regal din capitală sunt depuse buchete de flori şi aprinse câtva lumânări. De altfel, aici este deschisă şi o Carte de Condoleanţe, precum şi la Palatul Elisabeta şi la Castelul Peleş, unde oamenii pot veni să scrie mesaje pentru Casa Regală. Cei cu care-am vorbit au descris-o pe Regina Ana ca o femeie simplă.
-: O femeie foarte serioasă, foarte directă. I-a fost alături lui Mihai şi asta a contat. Femeie dreaptă.
-: Am văzut-o de câte ori a venit în ţară, mai ales după ’89. În primul rând, o simplitate egală cu a mea, în al doilea rând, mi s-a părut de o bunătate extraordinară faptul că şi-a crescut copiii cu atâta demnitate şi a răbdat cu atâta demnitate.
-: Un model de eleganţă, de majestate. Condoleanţe şi sunt convins că nu sunt singurul cere le împărtăşeşte şi durerea şi tristeţea.
Reporter: „Regina Ana a iubit România, a vorbit mereu frumos despre ţară şi despre poporul ei” – a declarat academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, care a venit în această dimineaţă la Palatul Elisabeta. Şi directorul Crucii Roşii Române, Ioan Silviu Lefter, a adus o jerbă de flori la Palatul Elisabeta şi a transmis Familiei Regale regretele sale şi a reamintit de faptul că Regina Ana a fost voluntar al Crucii Roşii.