Specialiştii fitosanitari avertizează că pe piaţă se află produse toxice, prezentate ca fiind folositoare pentru protecţia plantelor

Poliţiştii şi specialiştii unităţilor fitosanitare avertizează că pe piaţă se află produse toxice, prezentate de comercianţi ca fiind folositoare pentru protecţia plantelor. În ultimele luni, peste 20 de tone de produse contrafăcute sau toxice au fost confiscate şi distruse. Din Sălaj transmite corespondentul nostru Adrian Lungu.
Reporter: Cele mai multe cazuri de înşelăciune cu insecticide şi îngrăşăminte chimice contrafăcute sunt semnalate în mediul rural. Inginerul Traian Groza.
Traian Groza: Diferiţi comercianţi merg şi distribuie direct în sat la producătorul agricol. Nu sunt autorizaţi şi pot vinde produse expirate, reambalate, pentru animale, pentru mediu.
Reporter: Populaţia este sfătuită să nu cumpere insecticide de la comercianţi ambulanţi fără ambalaj şi etichetă. Dorina Rednic, specialist în protecţia consumatorilor.
Dorina Rednic: Toată informaţiile de pe etichetă trebuie redactate obligatoriu în limba română. De pe etichetă trebuie să nu lipsească denumirea şi adresa completă a producătorului, respectiv, importatorului, trebuie să aibă acele avertismente, sunt nişte cerinţe foarte stricte.
Reporter: Inginerii fitosanitari avertizează că insecticidele contrafăcute pot fi deosebit de periculoase, atât pentru oameni şi animale, dar şi pentru plante.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 august