Exercţiul militar multinaţional de la Cincu

Peste 900 de militari din Forţele Terestre Române, circa 1.700 de militari americani dotaţi cu tancuri şi maşini de luptă blindate, precum şi 47 de militari canadieni au participat ieri la un exerciţiu militar multinaţional la Cincu, în judeţul Braşov. La aplicaţie au asistat preşedintele Klaus Iohannis, ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, şi şeful Statului Major, generalul Nicolae Ciucă. Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut că exerciţiul militar multinaţional este poarta efortului NATO, de a proiecta stabilitate în vecinătatea estică şi sudică a Alianţei şi permite României să evalueze nivelul de dotare şi calitatea echipamentelor militare ale armatei. Şeful statului a vorbit şi despre pilonii politicii externe şi de securitate.
Klaus Iohannis: „Pentru România, parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii şi apartenenţa la NATO reprezintă piloni ai politicii externe şi de securitate, iar exerciţiul de astăzi este una din expresiile practice ale angajamentului nostru, de a fi un partener credibil şi de a contribui la construcţia de securitate din regiune. Avem, astfel, oportunitatea de a creşte interoperabilitate acţiunilor în cadru întrunit şi multinaţional, în facilităţile de instruire puse la dispoziţie de România.
Reporter: La rândul său, ambasadorul american la Bucureşti, Hans Klemm, a spus că acesta este primul exerciţiu major care are loc după summitul NATO de la Varşovia”.
Hans Klemm: „Este un exerciţiu militar mare, nu cel mai mare, desfăşurat în Europa, anul acesta, dar, cu singuranţă, substanţial. Exerciţiul demonstrează angajamentul Statelor Unite faţă de NATO şi faţă de puternicul parteneriat strategic cu România. Doresc să subilinez că nu este singura ocazie în 2016 când lucrăm împreună cu partenerii români. În acest an vor mai fi 170 de exerciţii ale Alianţei Nord-Atlantice şi bilaterale între Statele Unite şi România”.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 august)