Interviu cu Alin Petrache, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român

Astăzi, la Rio de Janeiro se dă startul celei de-a 31-a ediţii a Jocurilor Olimpice de Vară moderne, fiind pentru prima oară în istoria Jocurilor când ţară din America de Sud este organizatoarea. Aproximativ 10 mii de sportivi din 207 ţări participă la această ediţie, iar România are 96 gimnaste. Gimnasta Cătălina Ponor va fi portdrapelul României la ceremonia de deschidere. România a obţinut 301 medalii la ediţiile de până acum ale Jocurilor Olimpice de Vară, cele mai multe la gimnastică, unde performanţele Nadiei Comăneci au rămas în istorie. Pe de altă parte, puţine Jocuri Olimpice au fost marcate de atâtea probleme ca în Brazilia. Autorităţile sunt în urmă cu organizarea. Unii sportivi sunt nemulţumiţi de condiţiile din Satul Olimpic. Alţii nici măcar nu au venit, preferând să nu rişte să se infecteze cu virusul Zika. În plus, gradul de poluare al oraşului este mai mare recunosc autorităţile. Brazilia este cuprinsă de o criza politică şi de cea mai gravă recesiune economică din anii ’30 încoace, iar oamenii sunt nemulţumiţi că statul a cheltuit prea mulţi bani cu organizarea ediţiei din acest an. Prezent la Rio, colegul meu Ştefan Alexiu a discutat pentru „Apel Matinal” cu preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Alin Petrache, despre această ediţie a Jocurilor Olimpice.
Reporter: Drapelul României a fost înălţat în Satul olimpic. Câteva ore ne mai despart de deschiderea primelor Jocuri Olimpice moderne întâmplate pe un tărâm sud-american. Domnule Alin Petrache, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, sunteţi invitatul nostru astăzi, la „Apel matinal” şi va mulţumim pentru acest lucru. Ce speranţe aveţi de la aceşti 95 de sportivi minunaţi ce ne vor reprezenta la această ediţie a Jocurilor de la Rio?
Alin Petrache: Speranţele sunt mari. Chiar în acest moment, în clipa în care steagul nostru s-a ridicat şi în clipa în care am cântat împreună cu sportivii noştri imnul nostru de stat „Deşteaptă-te române!”, mi-am dat seama de fapt cât de puternici suntem. Chiar dacă suntem o delegaţie mică în comparaţie cu cei 10.500 de sportivi care participă la aceste jocuri. Suntem o echipă puternică. România a fost şi va fi de fiecare dată o echipă puternică, cu sportivi care se vor impune, cu siguranţă, şi în această competiţie. Pe 6 vom debuta la judo, vom debuta la handbal, vom debuta la scrimă – Marian Drăgulescu va debuta pe data de 6. Deci avem o plină zi, de 6, de competiţii în care, sper eu, deja sportivii noştri să-şi spună cuvântul.
Reporter: Am văzut în delegaţia României prezenţi aici la înălţarea drapelului nume nume sonore ale lotului nostru olimpic. Printre ei Cătălina Ponor – cea care va purta drapelul pe Maracanã în deschiderea Jocurilor înaintea delegaţiei noastre, Horia Tecău sau Marian Drăgulescu sau Ana Maria Brânză.
Alin Petrache: Sunt sportivi care au deja un nume în sportul mondial şi olimpic, sunt sportivi de care vom mai auzi poate la Tokyo şi poate, cine ştie, în 2024. Este o echipă interesantă, este o echipă formată din sportivi cu mare experienţă, aşa cum aţi spus – Cătălina, care este portdrapelul nostru, o sportivă care are la activ 5 medalii olimpice, trei de aur, şi care, cred eu, încă nu şi-a spus ultimul cuvânt. Cătălina ne va reprezenta şi ne va prezenta cu drag. Cred că era momentul ca portdrapelul României să fie o sportivă din gimnastică, mai ales că gimnastica în aceste momente trece printr-o perioadă dificilă. Aţi mai reamintit de alţi mari sportivi, dar, încă o dată, această echipă de fapt este o echipă tocmai pentru că are în ea sportivi consacraţi, sportivi cu experienţă, cât şi sportivi care vor debuta la aceste Jocuri.
Reporter: Sunteţi optimist în ceea ce priveşte rezultatele?
Alin Petrache: Întotdeauna am fost optimist, întotdeauna am /…/ rămânem la cele 6 medalii pe care ni le-am asumat, pe care le-am avut în discuţie cu federaţiile naţionale sportive şi, cu siguranţă, sper, cu ajutorul sportivilor, să ne întoarcem acasă cu ele.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 august)