Raportul trimestrial al BNR

Banca Naţională a României prezintă astăzi raportul trimestrial asupra inflaţiei. Documentul a fost analizat şi aprobat în ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie. Deşi a continuat să rămână în zone negative, inflaţia anuală calculată la nivelul lunii iulie a crescut semnificativ faţă de valoarea din mai, ajungând de la minus 3,5 la minus 0,7% pe an.
Reporter: Ciprian Sasu – Principala explicaţie a creşterii inflaţiie în ultimele luni este legată de faptul că a dispărut efectul de bază indus de extinderea reducerii TVA la 9% la toate alimentele şi produsele alimentare. Această măsură a intrat în vigoare în luna iunie a anului trecut. Chiar şi aşa, inflaţia va continua să rămână negativă până la finalul acestui an – a anunţat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Abia în anul 2017 ar urma să ajungă în intervalul de variaţie ţintit de banca centrală, şi anume, 2,5% +/- un punct procentual. În anul 2018, se va situa chiar în partea superioară a acestui interval. Această prognoză a băncii depinde însă de modul în care se vor manifesta o serie de riscuri atât legate de planul intern, cât şi de cel extern ţării noastre.
Mugur Isărescu: Pe plan intern, riscurile se conturează în sfera politicii fiscale şi de venituri, în contextul anului electoral şi al absenţei acordurilor cu instituţiile financiare intenaţinale, precum şi al efectelor adverse, gen rate, modificări ale legislaţiei în domeniul financiar. Contextul extern este marcat de incertitudini ridicate legate de creşterea economică globală şi de redresarea economică a Zonei Euro, amplificate de rezultatul referendumului din Marea Britanie, de tensiunile geopolitice şi de dificultăţile din sistemul bancar european.
Reporter: În raportul asupra inflaţiei prezenat în luna mai, BNR estima o inflaţie pozitivă de 0,6% pentru finalul acestui an şi de
2,7% la sfârşitul lui 2017.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 august