Scena din România a maşinilor de epocă

Un castel din România devine an de an scena întâlnirii dintre fanii maşinilor de epocă. În mica localitate Sinaia din România are loc în fiecare an Concursul de Eleganţă. Întâlnirea dintre entuziaştii automobilelor datează din 1934. Prejudecata cum că în România tinicheaua este prezentă doar în traficul cotidian şi nu se găseşte în saloane de prezentare, se uită repede.

Automobile Mercedes SL sau Jaguar E se văd aici foarte rar, dar participanţii vin mai degrabă să-şi prezinte exemplarele renovate ale unui Renault 15 TS sau Dacia 1300.

Intrarea este liberă, vehiculele sunt parcate în curtea unui castel, printre maşini se joacă mulţi copii, cărora li se permite să mai stea şi pe scaunele acestora.

Ultima edţie a Concursul-ui a avut loc la sfârşitul lui iunie, iar următoare va fi la 24 iunie 2017. În România există o înfloritoare meserie. Cea a restaurărilor.

Patronul unui atelier pentru maşini de epocă din satul Moara Vlăsiei afirmă: „nivelul scăzut de salarizare şi priceperea colaboratorilor noştri ne asigură multe comenzi”. La acestea se adaugă şi dorinţa de improvizaţie: originalitatea, ceea ce atrage mulţi clienţi din Europa occidentală.

Rezultatele atelierului sunt comparabile cu standardele occidentale, însă deocamdată nu este de aşteptat un adevărat boom de automobile de recondiţionat: pentru lucrări mai mici nu merită să transporţi maşina în România. Concursul de la Sinaia rămâne un concurs printre fanii automobilelor vechi. Dintre colecţionari se remarcă numele unui cunoscut om de afaceri, Ion Ţiriac. Potrivit listei Forbes de anul trecut omul de afaceri în vârstă de 76 de ani deţine o avere de un  miliard de dolari. O parte din această sumă a investit-o în automobile clasice, deţine un parc de 350 de automobile.

Printre aceste se găsesc numeroase exemplare din tipul Rolls-Royce Phantom, în rest Ţiriac cumpără orice îi este pe plac. De exemplu un Mercedes 540 K sau Bugatti 57 cu o caroserie de la Ventoux. Automobilele sunt parcate nu departe de aeroportul bucureştean şi păzite de 25 de colaboratori.

În patria sa Ţiriac circulă de obicei cu un Mercedes 600 din anii ’60. El laudă arta românilor de a improviza.

DER SPIEGEL (Germania), 6 august 2016

Traducerea: Imola Stănescu