Clasamentul celor mai frumoase ţinute purtate de delegaţiile sportivilor care participă la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro

t3h9mgjf-580

RADOR (11 august)  – Jocurile Olimpice reprezintă un pretext în plus de a aminti lumii întregi de existența ta și de a-ţi etala calitățile, lucru pe care şi-l doreşte fiecare creator de modă. Jocurile Olimpice nu conţin doar competiții sportive ci şi un show spectaculos, care este urmărit de milioane de spectatori de pe întreg mapamondul. O atenție aparte se acordă evident și vestimentației delegaţiilor sportivilor care participă la Jocurile Olimpice. De la an la an, spectacolele, care însoțesc Jocurile Olimpice, devin mult mai grandioase și mai frumoase, necesitând o pregătire extrem de minuţioasă. Creatorii de modă nu stau deoparte și participă şi ei la acest spectacol, implicarea lor reprezentând de fapt un pretext în plus pentru a deveni cunoscuţi lumii întregi. Ralph Lauren, Stella McCartney, Christian Louboutin … sunt nume sonore pe care ne-am obișnuit să le auzim, de regulă, la tradiționalele Săptămâna Modei, nume care sunt amintite tot mai des la Jocurile Olimpice. Cei mai cunoscuţi creatori de modă se implică în crearea ținutei oficiale a delegaţiilor sportivilor. Ca urmare, defilarea sportivilor la ceremonia de deschidere şi cea de închidere a Jocurilor Olimpice se transformă într-o defilare multicoloră, plină de rafinament, stil şi eleganţă.

*

Prezentăm în continare un clasament al primelor cinci cele mai reuşite ținute vestimentare, în care delegaţiile de sportivi din unele țări şi-au făcut apariția pe Stadionul Maracana din Rio de Janeiro și în care ei vor mai apărea în finalul JO din Brazilia, la ceremonia de închidere.

/ AFP PHOTO / Leon NEAL
/ AFP PHOTO / Leon NEAL

*

13651700_1080006465380727_86263254_nDelegaţia Canadei este indiscutabil una dintre cele mai frumos îmbrăcată la Jocurile Olimpice de la Rio. Este meritul celor doi frați Dean şi Dan Caten din Toronto (născuți Dean și Dan Catenacci), doi frați gemeni, designeri de modă, fondatorii și proprietarii Casei de modă Dsquared2. Costumele sportivilor canadieni sunt inspirate din viața marilor aglomerări urbane, fiind executate în stilul urban, caracteristic acestui brand. Blazerele roșii, pe care se regăsește frunza de arțar, colorată în alb, sunt realizate potrivit unui design stilizat, care accentuează silueta frumoasă a sportivilor. Amintim că steagul Canadei este roşu, împărţit în trei benzi verticale cu banda din mijloc albă, având în centrul lui simbolul Canadei, o frunză de arţar.

Sportivii canadieni mai poartă niște pulovere lungi, pantaloni negri și au încălțăminte sport de culoare albă. Este un stil sport-chic, ţinutele fiind cu accente urbane, care sunt foarte lejere şi confortabile, dar, totodată, o ţinută extrem de elegantă, ideală pentru Jocurile Olimpice.

*echipa suediei

/ AFP PHOTO / PEDRO UGARTE
/ AFP PHOTO / PEDRO UGARTE

Urmează delegaţia Suediei, care a purtat creaţiile marilor designeri al renumitului brand H&M Stockholm. Insistând asupra ideii de educaţie ecologică, H&M a realizat costume din fibre sintetice, în care sportivii au defilat pe stadion, cu care pot cu mare uşurinţă să urce şi pe un podium de prezentare de modă, dar cu care pot să participe şi la compertiții. Evident că întreaga colecție vestimentară a fost executată în culorile drapelului suedez: galben şi albastru. Pe steagul Suediei se află culorile stemei Suediei din secolul al XIV-lea – trei coroane de aur pe fundal albastru – stilizate în forma crucii scandinave. Un stil modern și elegant.

*echipa coreea de sud

/ AFP PHOTO / FRANCK FIFE
/ AFP PHOTO / FRANCK FIFE

Sportivii din Coreea de Sud și-au făcut apariția la defilarea de la JO în niște costume extrem de sobre: pantaloni albi din bumbac, sacouri de culoare bleumarin din lână, cu o margine albă ce oferă o notă elegantă şi o batistă multicoloră în buzunar, iar pe buzunar este aplicat drapelul naţional al Coreii de Sud. Impresionante sunt şi cămăşile de un bleu deschis, cu manşete şi gulere albe. Amintim că drapelul Coreii de Sud este format

din trei părți: fundalul alb; în centru – un „taegeuk”, cerc împărțit de o linie sinuoasă în două jumătăți egale: roșie și albastră, iar în jurul acestuia – patru trigrame negre, fiecare într-un colț al drapelului.
Completează ţinuta sportivilor sud-coreeni pălăriile albe foarte elegante şi mocasinii albaştri. Ţinutele au fost create de brandul sud-corean Beanpole, în pofida faptului că în Occident stilul respectiv este perceput ca fiind un stil american sau lookul ‘preppy’, care este în esenţă american, un stil exprimat şi inspirat din uniformele şcolilor preuniversitare pentru elita Statelor Unite. Creatorii de modă ai brandului sud-coreean Beanpole explică că este vorba despre stilul clasic coreean. Cel mai curios este faptul că ţinuta a fost realizată dintr-un material „anti-mosquito” – anti-ţânţari – pentru a reduce riscul de transmitere a virusului Zika.

australia riio 2016

echipa olimpica australia

*

Ţinutele sportivilor din Australia au fost realizate de brandul australian Sportscraft, orientat către stilul retro şi inspirat din ţinuta pe care au purtat-o sportivii australieni la JO din anul 1924. Ţinuta lor este formată din sacouri albe cu dungi verzi, având o margine subţire de nuanţă verde. Pantaloni scurţi şi sort pentru barbaţi, cravată galbenă cu dungi orizontale verzi, iar pentru femei – fuste, cămăşi albe, iar la accesorii – un batic mic verde-galben.

*

13696981_2073433729547932_646860672_nCea mai spectaculoasă şi mai elegantă ţinută au etalat-o sportivii din Cuba. Aceasta a fost inspirată şi pătrunsă de accentul parizian. La crearea vestimentaţiei delegaţiei cubaneze au lucrat designerii brandului francez Sporty Henri şi Christian Louboutin. Hainele sportivilor cubanezi au fost realizate în stilul tradiţional cubanez, ei purtând sacouri trench de culoarea nisipului şi de culoarea roşie, având drapelul Cubei imprimat pe piept şi o stea albă sau roşie pe spate. Ţinuta este completată de un pantalon negru bridge, la băraţi, şi pantalon negru, la femei, iar încălţămintea este marca Christian Louboutin.

13721204_319245348463537_1845718778_n

Sursa imagini: http://www.rosbalt.ru/

Tradicerea şi adaptarea Violeta Drăguţă