RADIO FRANCE INTERNATIONALE: DIICOT ar putea extinde ancheta asupra jurnaliștilor britanici

Procurorii DIICOT vor face cercetări privind infracțiuni contra securității naționale, procurorii luând în calcul extinderea anchetei asupra jurnaliștilor britanici, anunță surse judiciare.

Cercetările în dosarul deschis în urma difuzării reportajului Sky News despre presupuşi traficanţi de arme din România se vor axa pe infracțiuni contra securității naționale, respectiv comunicarea de informații false. La ora actuală, afirmă surse judiciare, anchetatorii iau în calcul extinderea anchetei în ceea ce îi privește jurnaliștii britanici care au realizat materialul.

Trei dintre cele cinci persoane care au legătură cu realizarea materialului Sky News despre presupuşi traficanţi de arme din România au fost chemate, din nou, joi, la sediul DIICOT pentru continuarea cercetărilor, după ce miercuri seara audierile au fost întrerupte.

Unul dintre cei audiați este Szanto Aurelian Mihai, cel care ar fi intermediat legătura jurnaliștilor cu persoanele care apar în înregistare. Aceștia nu au făcut nicio declarație la intrarea în sediul DIICOT, fiind însoțiți de avocați.

Procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat miercuri că, în cadrul anchetei, se confirmă existenţa unui scenariu în legătură cu materialul difuzat de Sky News. ”Au fost identificate persoanele mascate şi alte persoane cu care au colaborat. Au fost identificate şi ridicate şi armele şi s-a descoperit autoturismul. Se confirmă ceea ce am preconizat, un scenariu care cred că a fost pus la cale de jurnaliştii britanici”, a precizat Daniel Horodniceanu.

Jurnalistul Sky News Stuart Ramsay, realizatorul reportajului despre presupusul trafic ilegal cu arme de foc din România, a publicat noi mesaje Twitter în care atacă România pentru publicarea de informaţii nepotrivite care să provoace o reacţie din partea sa, reiterând faptul că nimeni nu a fost plătit.

”România, încetează cu publicarea de mesaje nepotrivite, este ridicol. Este foarte plictisitor. Am răspuns la fiecare întrebare – arestezi bandele?”, scrie jurnalistul, în cel mai recent mesaj publicat pe Twitter.
”Nimeni nu a fost plătit. Armele sunt reale. Povestea este corectă. Sfârşit de discuţie. România, aici nu era vorba despre tine. Era vorba despre arme”, publica acesta anterior.

Ramsay a insistat de asemenea, asupra faptului că în imaginile suprinse de camerele de supraveghere ale hotelului unde au fost cazaţi jurnaliştii Sky News apare doar echipa publicaţiei, nimeni altcineva, contrazicând informaţii potrivit cărora că în imagini ar putea fi văzuţi echipa de filmare şi intermediarul de origine română.

”Pentru a clarifica – în imaginea de la hotel apare echipa Sky News. Nimeni altcineva. Este televiziune. Este o echipă de producţie”.

Surse judiciare au declarat că legătura dintre jurnaliştii britanici şi cei care apar în filmarea Sky News ar fi fost intermediată de Szanto Aurelian Mihai, un freelancer român în vârstă de 40 de ani care s-ar fi stabilit în Marea Britanie în urmă cu şapte ani.

Aceleaşi surse precizează că totul ar fi fost un scenariu pus la cale de jurnaliştii britanici, românii care apar în imagini fiind plătiţi şi instruiţi în legătură cu replicile pe care să le spună. De asemenea, acestora li s-ar fi cerut să poarte haine de tip militar.

Suspiciunile procurorilor ar fi fost confirmate de intermediar la audieri. Szanto Aurelian a declarat că a fost păcălit și că i s-ar fi spus că este vorba despre un reportaj cu personaje fictive, informaţii ce ar fi urmat să fie anunţe la difuzarea materialului.

”Mi-au declarat: nu vă faceţi griji, la momentul difuzării va apărea la sfârşit, pe display, că toate personajele din acest documentar sunt fictive şi sunt doar cu caracter informativ. Aşa mi s-a comunicat. Ei mi-au cerut să le prezint arme de război. Comunicarea mea către ei a fost nu, nu pot să vă ofer arme de război. Ei m-au asigurat că este un documentar care va apărea în luna decembrie. Nu va fi o ştire, nu va fi ceva pus pe sticlă care să defăimeze imaginea României. S-au negociat la mii de euro, dar nu foarte multe”, susţine bărbatul.

Postul de televiziune britanic Sky News a comunicat miercuri seară că susţine veridicitatea reportajului despre presupusul trafic de arme din România, informează ziarul The Guardian.
”Stuart Ramsay este unul dintre cei mai experimentaţi şi ambiţioşi jurnalişti, având o activitate îndelungată în dezvăluiri jurnalistice majore, din întreaga lume. A realizat un reportaj solid despre trafic de arme în România, iar Sky News susţine în totalitate acest material publicistic”, a transmis un purtător de cuvânt al postului de televiziune.

Autor Cătălin Lenţa

RADIO FRANCE INTERNATIONALE – 11 august 2016