Tartă cu plum curd și fructe diverse

Aceasta este o tartă făcută pe principiul “este atât de cald afară încât nu m-aș duce la cumpărături sub nici o formă”. Deci am găsit în casă ingredientele necesare și am improvizat. Fruit curd înseamnă mai pe românește o cremă pe bază de ouă, unt și fructe, în general se prepară din lămâi (Lemon curd), dar dacă în casă am avut prune, de ce să nu aplicăm același principiu și pentru prune? Această cremă este englezească la origine, a apărut prin secolul XIX și este foarte, foarte bună!

DSCI3073

Pentru blat am folosit:

 

2 linguri de zahăr

50 grame de unt

1 praf de sare

2 gălbenușuri

110 grame de făină

 

Se amestecă bine zahărul, untul și apoi gălbenușurile, se adaugă făina și sarea și se adună aluatul în formă de minge. Se lasă cel puțin jumătate de oră la frigider. Apoi se întinde pe fundul unei tăvi bine unse, termorezistente și se da la cuptor până se rumenește. Se înțeapă cu furculița în câteva locuri înainte de a fi dat la cuptor.

 

Când s-a răcit aluatul, se adaugă crema – plum curd – pe care am preparat-o așa:

 

 

3 prune decojite și zdrobite se amestecă cu 3 linguri de zahăr și se lasă puțin “la mermelit”

2 ouă

2 gălbenușuri

100 grame de zahăr

50 grame de unt

 

Toate aceste ingrediente se amestecă la foc mic până începe să fiarbă crema și se îngroașă puțin. Se oprește focul și se mai adaugă 50 de grame de unt, amestecând până se omogenizează. Se lasă la răcit.

 

Se toarnă plum curd-ul peste blatul răcit și deasupra mai punem ce fructe avem prin casă, în cazul meu, o piersică tăiată felii și un pumn de afine. Se servește rece, de la frigider.

 

Poftă bună!

Daniela Sîrbu