Lipsă de interes a românilor din diaspora pentru înscrierea în registrul electoral

Votul prin coresondenţă pentru voi, românii din străinătate, va fi folosit în premieră la alegerile parlamentare din toamnă. Din păcate, există încă lipsă de interes pentru înscrierea în registrul electoral, condiţie esenţială pentru a putea vota prin corespondenţă. Săptămâna aceasta, Alianţa pentru o Românie Curată a organizat o dezbatere online pe tema votului prin corespondenţă şi a lipsei de interes a românilor din diaspora de a utiliza această facilitate pentru alegerile din toamnă.
Datele din registrul electoral se folosesc exclusiv pentru procesul electoral, legea interzice cu desăvârşire înstrăinarea acestora în alte scopuri, a afirmat Iulian Ivan, director în cadrul Autorităţii Electorale Permanente. El a fost întrebat, cu prilejul dezbaterii online, dacă datele cu caracter personal pe care le depun românii din diaspora pentru înscrierea în registrul electoral nu vor fi transferate la ANAF pentru a verifica cine şi ce impozite plăteşte în România. Şi ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, a susţinut că există o obligaţie legală inclusiv pentru autoritate să protejeze datele respective şi nu pot fi folosite pentru altceva. Pe de altă parte, Maria Ligor a precizat că există mulţi cetăţeni români din străinătate care nu au documente de identitate valabile, ceea ce reprezintă o problemă atunci când doresc să-şi exercite dreptul de vot. Ea a susţinut însă că nu este cazul să existe o campanie de schimbare a actelor de identitate a acestora”.
Maria Ligor: „Părerea mea este că noi trebuie să avem mai multă încredere şi mai mult respect pentru cetăţeanul român, adică trebuie să schimbăm puţin paradigma, de la o abordare de tip asistenţial la una de respect, de parteneriat. Oamenii noştri care se află în străinătate sunt perfect în măsură să-şi poarte de grijă şi au nevoie /…/ ca să ne asigurăm că există condiţii pentru ei să se manifeste ca cetăţeni.
Până acum aproximativ 5500 de români din străinătate s-au înscris în registul electoral pentru a putea vota prin corespondenţă la alegeerile parlamentare din toamnă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 august)