Manifestări de Ziua Marinei Române la Constanţa

Staţiunile de la malul mării sunt pline de turişti – aproape două sute de mii de oameni îşi petrec minivacanţa de Sfânta Maria pe litoral. Zeci de evenimente sunt programate – cel mai important dintre ele – Ziua Marinei.
Reporter: Mona Constantinescu – Turiştii, dar şi constănţenii vor avea parte de un adevărat regal, oferit de Forţele Navale Române. Mulţi dintre ei au fost, însă, nerăbdători şi au venit pe faleză în zilele premergătoare Zilei Marinei Române, pentru a vedea repetiţiile şi celelalte activităţi.
-: Venim şi suntem şi noi alături de toţi băieţii care sunt aici. E prima dată, foarte frumos.
-: Fac exerciţiile pe mare, mai mult de asta am venit acum şi să ascult fanfara.
Reporter: Navele se află în dispozitiv, iar manifestările încep la ora 10:00, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei din Constanţa, cu ceremonialul ridicării pavilionului, jack-ului şi a marelui pavoaz la catarg. Apoi urmează deschiderea oficială a festivităţilor cu defilarea tricolorului pe mare şi în aer. Oficierea serviciului religios, concomitent cu depunerea de ancore de flori în mare, sosirea zeului Neptun cu alaiul său de nimfe şi exerciţiile militare, apoi defilarea navelor, revenirea Gărzii de Onoare şi a muzicii militare, trecerea aviaţiei civile, parada navală şi defilarea velierelor. La ora 13:00, manifestările de mută în portul turistic Tomis, unde vor avea loc jocuri marinăreşti, spectacole şi concerte, iar la lăsarea serii, retragerea cu torţe a zeului Neptun şi ceremonialul de coborâre a pavilionului, jack-ului şi a marelui pavoaz şi aprinderea pavoazului electric la nave.
Realizator: Şi pentru ca toate evenimentele să se desfăşoare fără probleme, numărul poliţiştilor care vor asigura liniştea şi ordinea este mult mai mare. În stradă vor acţiona în plus faţă de perioadele obişnuite peste 400 de poliţişti. O atenţie deosebită va fi acordată staţiunilor de pe litoral şi zonelor unde se aşteaptă foarte multe persoane, iar pe şosele vor fi instalate aparate radar.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 august)