GAUDEAMUS Litoral 2016: Vârf de sezon estival, vârf de sezon editorial

După cinci zile în care i-a îmbiat pe cititorii aflați pe litoral cu o mare de cărți și un maraton de evenimente editoriale, Caravana GAUDEAMUS a ridicat ancora de la malul mării.

Târgul GAUDEAMUS Litoral 2016, organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media și Radio Constanța, s-a desfășurat în perioada 11 – 15 august, în incinta unui pavilion expozițional mobil amplasat, în premieră, în Piațeta Perla din Mamaia.

Noul amplasament mai generos și mai accesibil a confirmat atât așteptările organizatorilor, cât și pe cele ale expozanților, peste 10.000 de vizitatori – turiști și constănțeni deopotrivă – trecând pragul târgului la această ediție. Afluența de public s-a reflectat și în volumul vânzărilor înregistrate de participanți care a depășit considerabil nivelul  ediției de anul trecut.

Președintele de onoare al acestei ediții a fost domnul prof. univ. dr. Angelo Mitchievici, preşedintele filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor și profesor la Universitatea Ovidius din Constanța.

Conform tradiţiei, luni, 15 august – ultima zi a târgului, au fost decernate premiile și trofeele Târgului GAUDEAMUS Litoral 2016:07. Gaudeamus Litoral 2016 - Final de editie - Foto. Alexandru Dolea

  • Trofeele GAUDEAMUS acordate expozanţilor prin Votul Publicului: locul 1 – Grupul Editorial CORINT, locul 2 – Editura RAO şi locul 3 – Editura TREI;

· „Cea mai râvnită carte a târgului” a fost desemnată, tot de către vizitatori, volumul „Sub aceeași stea” de John Green, publicat de Editura TREI;

  • Trofeul Presei a revenit, prin Votul Publicului, cotidianului „Telegraf” – secţiunea publicaţii, postului Litoral TV – secţiunea TV şi site-ului constanteanul.com – secţiunea online. Întrucât rezultatul votului a fost neconcludent, Trofeul Presei – secţiunea radio nu a fost acordat (postul Radio Constanţa care a primit cele mai numeroase voturi, nu a intrat, firește, în competiţie, dat fiind statutul său de organizator al evenimentului);
  • Premiul Miss Lectura a fost câştigat de domnişoara Loredana Călugăru, studentă la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, a Universității „Ovidius” din Constanța; premiul a constat într-o ținută vestimentară oferită de Casa de Modă Ilinca din Craiova.
  • Marele premiu al Tombolei GAUDEAMUS, organizată pe baza buletinelor de vot al publicului, a fost câştigat de doamna Monica Antonaru din Constanţa. Acesta a fost oferit, pentru al doilea an consecutiv, de REGIONAL AIR SERVICES S.R.L – Aeroportul Tuzla şi constă într-un zbor de agrement cu durata de 30 de minute deasupra litoralului românesc.

15. Gaudeamus Litoral 2016 - Final de editie - Foto. Alexandru Dolea

Bilanţul ediţiei se prezintă astfel:

  • peste 10.000 de vizitatori;
  • 29 de expozanţi;
  • 100 evenimente conexe;
  • Circa 700 de volume donate de către vizitatori în cadrul proiectului „Cărţile se întorc acasă”. Campania are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care are ca beneficiari biblioteci ale unor comunităţi subfinanţate din acest punct de vedere. Volumele donate la GAUDEAMUS Litoral 2016 au ca destinaţie biblioteca școlii din satul Oituz, comuna Lumina, judeţul Constanţa.
  • Zeci de cititori surprinși în flagrant pe plajă amendați din nou de Poliţia GAUDEAMUS cu cărți oferite de editurile Eikon, Herald, Humanitas, Niculescu, Nemira, Rao, Trei.

După Craiova, Cluj-Napoca, Oradea și Mamaia, cartea-ștafetă GAUDEAMUS revine în toamnă la București, pentru următoarele evenimente organizate de Radio România în 2016: Târgul GAUDEAMUS Carte Școlară (15 – 25 septembrie, Piața Universității) și Târgul Internațional GAUDEAMUS Carte de învățătură (16 – 20 noiembrie, Pavilionul Central Romexpo).

Târgul GAUDEAMUS Litoral 2016 – un eveniment Radio România