Reprezentanţii comunităţilor istorice ale românilor din jurul frontierelor României cer înfiinţarea Ministerului Românilor de Pretutindeni

Reprezentanţii comunităţilor istorice ale românilor din jurul frontierelor ţării aflaţi la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului cer înfiinţarea Ministerului Românilor de Pretutindeni şi intervenţia urgentă a statului pentru finanţarea unor proiecte. Ei mai solicită o strategie coerentă pentru pentru salvarea identităţii lor etnice în statele de adopţie şi spun că în ţările în care trăiesc nu le sunt respectate drepturile.
Vasile Tărâţeanu, academician român din Ucraina: „Ce cerem de la statul român? Să ne sprijine în dorinţa noastră de a ne păstra identitatea naţională şi în a ne păstra reţeaua de şcoli cu predarea obiectelor în limba română; păstrarea credinţei ortodoxe în limba română în teritoriile şi în localităţile noastre din satele regiunii Cernăuţi. În rândul al doilea este ca să aloce mijloacele necesare pentru deschiderea la Cernăuţi a Muzeului literar memorial ‘Mihai Eminescu’, care va deveni un factor important al păstrării identităţii noastre naţionale şi promovării culturii româneşti.
Realizator: Potrivit corespondentei noastre Angela Bârsan, în Serbia trăiesc peste 335.000 de etnici români, iar în Ucraina peste o jumătate de milion”.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 august)