LE FIGARO: Marea Britanie: trei jurnalişti urmăriţi penal

 Procuratura română a iniţiat urmărirea penală pentru „difuzarea de informaţii false” împotriva a trei jurnalişti de la Sky News din Marea Britanie, pe care îi acuză că au făcut un reportaj fictiv privind traficul de arme, a declarat o sursă judiciară. Potrivit procuraturii, jurnaliştii au plătit cu 2000 de euro trei români, pentru ca ei să joace rolul de traficanţi, în acest reportaj care prezintă ţara ca pe o placă turnantă de trafic de arme. Sky News a respins acuzaţiile. „Am iniţiat procese împotriva a trei jurnalişti britanici, inclusiv a realizatorului documentarului, Stuart Ramsay”, a declarat astăzi pentru AFP purtătorul de cuvânt al parchetului însărcinat cu lupta împotriva crimei organizate (DIICOT), Mihaela Porime.
Procurorii au cerut ca aceşti trei jurnalişti ssă fie audiaţi de către autorităţile britanice, „în cadrul unei comisii rogatorii”, şi doresc ca aceştia să răspundă „la o serie de întrebări adresate de DIICOT”, a adăugat ea. Reportajul, difuzat pe 7 august şi accesibil pe Internet, prezintă trei bărbaţi cu cagule, care se oferă să le vândă reporterilor „arme de asalt”, inclusiv AK-47. „Le aducem din Ucraina, cu muniţie, câte doriţi”, a spus unul dintre ei în filmare. „Dacă ai bani, nu contează cine eşti. Eu vând oricui”. Potrivit procurorilor, această secvenţă a fost complet pusă în scenă, iar armele prezentate nu erau arme de război. „Chiar dacă ar fi ştiut că armele filmate deţinute legal erau puşti de vânătoare, şi nu arme de asalt, jurnaliştii britanici au prezentat publicului un scenariu” susceptibil de a crea un „sentiment de insecuritate”, a declarat DIICOT. Parchetul a precizat că a găsit armele prezentate în film, care aparţin în mod legal unuia din cei trei români, un vânător.
Cei trei români au fost plasaţi în arest preventiv pentru 30 de zile, săptămâna trecută. Ei riscă până la cinci ani de închisoare. Contactat vineri de AFP, Sky News a respins în mod oficial aceste acuzaţii, subliniind că îl sprijină „în întregime” pe Stuart Ramsay şi echipa sa pentru reportajul lor „solid” privind comerţul cu arme în România. Ambasada română la Londra şi premierul român, Dacian Cioloş, au denunţat puternică o tentativă de „denigrare” a ţării.

LE FIGARO (Franţa), 17 august 2016 – AFP

Cristina Zzaharia