Peste 20 de nave cu vele vor participa la Regata Internațională a Mării Negre pentru Marile Veliere 2016

La 14 august s-a încheiat înscrierea participanţilor la cel mai important eveniment maritim al anului, Regata Internațională a Mării Negre pentru Marile Veliere 2016 (SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2016). În luna septembrie, porturile ruseşti Novorossiisk şi Soci vor fi gazde pentru cele 21 de nave cu vele participante, printre care se numără şi renumitele veliere ruseşti clasa A „Mir”, „Nadejda”, „Hersones” şi „Kruzenştern”, campionul la clasa D „Akela” şi renumitul iaht „Adventure”, dăruit Flotei Maritime Militare a Rusiei de prinţul Charles cu ocazia aniversării a 300 de ani de la înfiinţarea Flotei Mării Baltice.
La Regata Internațională a Mării Negre pentru Marile Veliere 2016 vor participa, de asemenea, navele care, în anul 2014, au intrat pentru prima oară în porturile ruseşti, şi anume navele româneşti „Mircea” şi „Adornate”, velierele bulgăreşti „Royal Helena” şi „Kaliakra”, precum şi nave din Spania, Polonia şi Italia.
Regata, care se va întinde pe o lungime de 1.050 de mile marine, va lua startul la 8 septembrie din portul românesc Constanţa. La 16 septembrie, oaspeţii vor fi întâmpinaţi la Novorossiisk, iar de acolo, la 19 septembrie, navele vor porni în a doua etapă a cursei până la Soci. Ultima fază a competiţiei, Soci-Varna, va avea loc în perioada 25 septembrie – 1 octombrie. Regata Internațională a Mării Negre pentru Marile Veliere 2016 se va încheia la 4 octombrie în România.
Regata Internațională a Mării Negre pentru Marile Veliere 2016 este organizată cu sprijinul sponsorului titular, compania maritimă Sovcomflot, şi al organizaţiilor nonprofit Sail Training International şi Socinskii Morskoi Klub. Patronul acesteia este preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. În fiecare din oraşele participante vor fi organizate manifestări pentru localnici, turişti, membrii echipajelor şi ai invitaţilor: parade, focuri de artificii, concerte, întreceri sportive, recepţii festive pentru invitaţi şi participanţi şi multe ale evenimente. (www.tass.ru – 18 august