ICR Varșovia marchează Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Regimurilor Totalitare

Institutul Cultural Român de la Varșovia, alături de Rețeaua Europeană „Memorie și Solidaritate”, precum şi de alte 27 de instituții din 10 țări, va marca la data de 23 august Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Regimurilor Totalitare, stabilită printr-o rezoluție a Parlamentului European din 2008, adoptată și de Parlamentul României în 2014.

Această dată are o valoare simbolică, fiind aleasă pentru a aminti de Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939, act care a deschis drumul către tragedia celui de-Al Doilea Război Mondial și consecințele sale: lagăre de concentrare, gulaguri, Holocaust, crematorii și lagăre de muncă, urmate de ani lungi de război rece şi de instalarea unor regimuri criminale în multe ţări.

Cu această ocazie, Institutul Cultural Român de la Varşovia va distribui cărți poștale și insigne purtând inscripția: „Aminteşte-ţi! 23 AUGUST”, create special pentru acest eveniment. Materialele vor fi puse la dispoziția celor interesați şi în locuri publice de mare circulație, de către reprezentații instituțiilor partenere. De asemenea, site-ul dedicat evenimentului – www.enrs.eu/august23 – oferă informații despre victimele individuale, ale căror fotografii au fost folosite în materialele grafice, precum și o versiune electronică a insignei.

Această manifestare îşi propune să contribuie la întărirea bazelor democrației și la consolidarea păcii și stabilității în Europa, prin menţinerea vie a amintirii victimelor deportărilor și exterminărilor în masă comise de regimurile totalitare.

Rețeaua Europeană „Memorie și Solidaritate” este o rețea internațională al cărei scop îl constituie cercetarea, documentarea și popularizarea cunoștințelor despre istoria Europei în secolul al XX-lea. Membrii Rețelei sunt: Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria și România