Putin, Merkel şi Hollande vor discuta problematica ucraineană cu ocazia summitului G20 din China

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, François Hollande, vor avea o întâlnire în marginea summitului G20 din China pentru a discuta tema crizei ucrainene. După cum informează serviciul de presă al Kremlinului, această înţelegere a fost convenită în timpul convorbirii telefonice de astăzi.

„Liderii celor trei ţări au convenit să continue contactele personale pe marginea tematicii ucrainene şi să se întâlnească în marginea summitului G20 din China, care va avea loc în perioada 4-5 septembrie” – se menţionează în comunicat.
Amintim că, la începutul lunii august, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a anunţat că Ucraina a propus desfăşurarea în timpul summitului G20 din China a întâlnirii în „format Normandia”. Ministrul rus a declarat la vremea respectivă că Rusia va susţine această iniţiativă cu condiţia ca Germania şi Franţa să fie de acord cu ea, iar China, ca ţară organizatoare a acestei reuniuni, să pună la dispoziţie platforma pentru desfăşurarea negocierilor. Însă, la 10 august, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a anunţat reţinerea unui grup de diversionişti ucraineni pe teritoriul Crimeii, iar Vladimir Putin a declarat că, în aceste condiţii, consideră fără sens desfăşurarea întâlnirii în „format Normandia”. Negocierile în „format Normandia” privind soluţionarea situaţiei din Donbas se desfăşoară din luna iunie 2014. De atunci au avut loc mai multe întâlniri la nivel înalt şi la nivel ministerial.

www.tass.ru – 23 august